Hlavní obsah

Rusko sázelo na útoky balistickými raketami, očekávaný výsledek nepřinesly

Kyjev

Rusko se v první dny útoku snažilo ochromit ukrajinské síly pomocí útoků na vojenské základny, letiště a systémy protivzdušné obrany (PVO), k nimž využilo balistické rakety a střely s plochu dráhou letu. Plyne to z údajů o počtu útoků těmito střelami, jež zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany. Podle něj bylo vypáleno 113 střel.

Video z místa rozstřeleného domu v Kyjevě, na který dopadla sestřelená ruská raketaVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Podle ukrajinské armády bylo na Ukrajinu vypuštěno 113 balistických raket Iskander a střel s plochou dráhu Kalibr.

Nejvíce jich bylo použito hned první den, kdy bylo při 33 útocích vypáleno 63 střel Iskander a 12 střel s plochou dráhou letu Kalibr. Následující den, 25. února, čelila Ukrajina devíti útokům, při nichž se použilo sedm iskanderů a devět kalibrů, v sobotu 26. února pak bylo vypáleno na Ukrajinu pět iskanderů a tři kalibry.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Dům v Kyjevě, na který dopadla sestřelená ruský raketa.

V neděli 27. února letělo na Ukrajinu sedm kalibrů, jeden iskander a dvě rakety neurčeného typu. V pondělí pak Ukrajina čelila útoku čtyř střel Kalibr, z nichž jednu sestřelila.

9K720 Iskander je jednostupňová taktická balistická raketa krátkého doletu odpalovaná z mobilních prostředků. Dosah má 50 až 500 km. Nést může různé hlavice o hmotnosti 780 až 1500 kg včetně jaderných, kazetových se submunicí nebo termobarických. Raketa sice letí po balistické křivce, která je však zploštělá, takže nikdy neopustí atmosféru. Hůře se likviduje protiraketovými systémy, neboť může v poslední fázi letu manévrovat.
3M14 Kalibr je střela s plochou dráhou letu s doletem 1500 až 2500 km, kterou využívá především ruské námořnictvo na lodích a ponorkách, ale vypouštět ji lze i z letadel. Pozemní verze střely s doletem 50 až 660 km může nést hlavici o hmotnosti 500 kg. Jde o obdobou amerického tomahawku, ale v závěrečné fázi letu dosahuje nadzvukové rychlosti.

Z počtů raketových útoků je jasné, že se Rusové snažili podobně jako Západ při útoku na Libyi nebo Američané při útoku na Irák vyřadit z provozu letiště, systémy protivzdušné obrany a další základny či velitelská stanoviště. Množství raket je však menší, než jaké vypálily koaliční síly na Libyi nebo na Irák.

Odpálení střely Kalibr s plochou dráhou letu z ruské lodě

Záměru nasvědčují i vyjádření svědků, že u Ivano-Frankivsku a Lvova byly terči útoků právě základny a útoky se tam po prvních dvou dnech neopakovaly.

Protože se Ukrajině daří čelit ruské agresi, ukazuje to, že tyto útoky nepřinesly očekávaný výsledek. V pondělí zničily střely ukrajinského systému PVO S-300 tři ruská letadla a v akci bylo i ukrajinské letectvo.

Rusové ztratili na Ukrajině několik letadel, dále útočí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám