Hlavní obsah

Rusko rozmístilo v Jižní Osetii raketomety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko rozmístilo nedaleko od jihoosetské metropole Cchinvali baterie raketového dělostřelectva, které mohou zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 90 kilometrů. Oznámil to úterní ruský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v Jižní Osetii

Článek

Podle agentury Interfax byly kolem Cchinvali rozmístěny raketomety třídy Smerč, které v závislosti na munici mohou zasahovat cíle vzdálené 70 až 90 kilometrů. Cílem tohoto kroku je podle ruských zdrojů "obrana před možnou gruzínskou agresí".

Jižní Osetie před dvěma lety vyhlásila s podporou Moskvy nezávislost na Gruzii, která přítomnost ruských vojsk v odštěpenecké provincii označuje za okupaci.

Rusko po válce s Gruzií v roce 2008 udržuje v Jižní Osetii vojenské základny v Cchinvali a v obci Džavy. Podle dohody mezi Moskvou a proruskou jihoosetskou správou má Rusko základny v pronájmu na 49 let.

Gruzie, stejně jako drtivá většina států světa, nezávislost Jižní Osetie a další odtržené gruzínské provincie Abcházie neuznává. Spor trvale zatěžuje vztahy Ruska se Západem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám