Hlavní obsah

Rusko prosazuje stavbu pravoslavného chrámu u Eiffelovky

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskem prosazovaný projekt výstavby pravoslavného chrámu na Branlyho nábřeží nedaleko Eiffelovy věže v centru francouzské metropole odmítá pařížský starosta Bertrand Delanoë. Informovala o tom francouzská média.

Foto: Arch group

Architektonický návrh chrámu

Článek

Návrh, který počítá s pěti pozlacenými cibulovitými věžemi, podle šéfa francouzské metropole „zničí hezké místo“ a vrhne špatné světlo na Rusko i představitele pravoslavné církve.

Moskva požádala o stavební povolení k výstavě chrámu a kulturního centra, které mají vyrůst na místě bývalého sídla francouzské meteorologické služby, už v lednu. Francouzský stát se má k ruské žádosti vyslovit ještě v listopadu, přičemž Delanoë má v celé záležitosti jen poradní hlas. Nedělník Journal du Dimanche uvedl, že na projektu velmi záleží ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Návrh vypracovaný mezinárodním týmem architektů pod vedením Španěla Manuela Nuneza Yanowského předpokládá výstavbu tradičního pravoslavného chrámu doplněného o moderní prvky, nad nímž se bude tyčit pět zlatých kopulí. Ta ústřední a nejvyšší bude dosahovat výše 27 metrů bez kříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám