Hlavní obsah

Rusko přesunulo na Krym moderní bombardéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rusko v posledních týdnech přemístilo na poloostrov Krym a základny poblíž Ukrajiny vojenská letadla, a rozšiřuje tak své možnosti zastrašování i vojenské intervence, napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na komerční satelitní snímky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry ukazují přítomnost ruské vojenské techniky okolo ukrajinských hranic a KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Fotografie ze 16. dubna zachycují na vojenském letišti Saki na Krymu seřazené stíhací bombardéry Suchoj Su-30, které na snímcích z konce března nebyly.

Na Krymu jsou dále na satelitních snímcích vidět výsadková letadla, bitevní vrtulníky, drony nebo vojenské nemocnice. Kromě bombardérů Su-30 v oblasti působí také bombardéry Su-34, Su-24, stíhačky Su-27 a bitevníky Su-25. Snímky byly pořízeny mezi 27. březnem a 16. dubnem společností Maxar Technologies.

U ukrajinských hranic je víc ruských vojáků než při invazi na Krym, varuje Pentagon

Evropa

„Vhodně rozmístili různé elementy vzdušných sil, které by byly zapotřebí pro získání převahy ve vzdušném prostoru nad bitevním polem a pro podporu pozemních vojsk,” uvedl k záběrům Philip Breedlove, který sloužil jako vrchní velitel sil NATO v Evropě, když ruské síly v roce 2014 obsadily Krym. Podle Breedlova snímky ukazují, že ruské jednotky nejsou připraveny k okamžitému útoku. Moskva však podle něj má více možností zahájení vojenských akcí.

Rusové posilují u hranic s Ukrajinou

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době vyostřuje. Kyjev a proruští separatisté na východě země se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Pentagon uvedl, že Rusko koncentrovalo v oblasti větší síly než před sedmi lety, kdy anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Rusové jsou připraveni zaútočit, přitvrďte v sankcích, vyzývá Ukrajina

Evropa

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý novinářům řekl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 000 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám