Hlavní obsah

Rusko přesouvá do Moskvy mezikontinentální rakety Jars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kreml přesouvá směrem do Moskvy mobilní odpalovací systémy jaderných mezikontinentálních střel. Ty mají být v hlavním městě součástí vojenské přehlídky. Prezident Vladimir Putin o víkendu nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Kreml prý přesouvá mobilní odpalovací systémy jaderných mezikontinentálních střel na přehlídku do MoskvyVideo: AP

 
Článek

„V rámci příprav na vojenskou přehlídku na Rudém náměstí vyrazila kolona posádky autonomních odpalovacích zařízení mobilního raketového systému RS-24 Jars na 400 kilometrů dlouhou cestu z oblasti Tejkovo do Moskvy,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

ANALÝZA: Putinovy fantasmagorie o Ukrajině a jak to bylo doopravdy

Válka na Ukrajině

Vozidla s raketami vyrazila na cestu napříč třemi regiony a jela také po federální dálnici. Řidiči celkem tří aut kvůli plánovaným kontrolám pravidelně zastavovali, dodalo ministerstvo.

Prohlášení vydalo krátce předtím, než ruský prezident Vladimir Putin v neděli uvedl jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti. Reagoval tak podle svých slov na agresivní prohlášení členských zemí Severoatlantické aliance.

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Evropa

Mezikontinentální raketa RS-24 Jars představuje v ruském arzenálu nejmodernější zbraň této kategorie. Vzlétá z mobilní platformy a na vzdálenost kolem 12 tisíc kilometrů může dopravit až deset manévrujících jaderných hlavic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám