Hlavní obsah

Rusko pošle na Ukrajinu dva humanitární konvoje

Rusko vyšle na východ Ukrajiny dva humanitární konvoje. První z nich se pod vedením Červeného kříže vydá do krizové oblasti v sobotu. Druhý transport se vypraví později po železnici. Na schůzce zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Minsku to prohlásil ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov.

Foto: Maxim Shemetov , Reuters

Ruské kamióny s humanitární pomocí pro Luhansk, které Moskva v srpnu vyslala na východní Ukrajinu.

Článek

První transport by měl dovézt pomoc do boji zničeného Doněcku, potvrdil bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, který na jednáních zastupoval Kyjev. Dodal jen, že je to ve shodě s mírovým plánem. Neupřesnil ale, zda tuto pomoc vyšle ukrajinská vláda, nebo Rusko. Doněck je pod kontrolou separatistů.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Těžce poničené východoukrajinské město Doněck. Právě tam by měl dorazit ruský transport s humanitární pomocí.

Vyslání dalšího konvoje avizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Uvedl, že jejich náklad i trasa by měly podobné jako v případě srpnového. V tom bylo téměř 300 kamiónů naložených potravinami, ale i léky, spacáky a elektrocentrálami.

Kolona tehdy překročila hranice bez souhlasu Kyjeva a bez doprovodu Mezinárodního výboru Červeného kříže a vyvolala kritiku ze strany ukrajinské vlády i Západu. Náklad kamióny dovezly do Luhansku.

Kyjev tvrdí, že ruské kamióny při zpáteční cestě do Ruska odvezly zařízení z ukrajinských zbrojovek, na která se vztahují sankce zavedené ukrajinskou vládou, a tento týden uvedl také, že nejméně čtyři vozy nadále operují na rusko-ukrajinském pomezí a vzbouřenci je využívají k přesunu ruských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám