Hlavní obsah

Rusko otestovalo novou střelu s plochou dráhou letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská jaderná ponorka Severodvinsk při pondělních ostrých střelbách v polárním Bílém moři odpálila novou střelu s plochou dráhou letu. Střela zasáhla předem určený pozemní cíl. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na zprávu hlavního štábu ruského vojenského námořnictva.

Foto: Andrei Pronin, Reuters

Starší ruská jaderná ponorka Jekatěrinburk

Článek

Ponorka testovala nejnovější ruský raketový systém Kalibr, který využívá nadzvukových raket s plochou dráhou letu. Zbraň, v kódu NATO označovanou jako SS-N-27 Sizzler, mají v budoucnu mít ve výzbroji nejen ruské ponorky, ale i bitevní lodi a letouny. Určena je k ničení pozemních i námořních cílů. Dosah zhruba sedmimetrové střely je podle dostupných údajů 200 až 300 kilometrů, údajně však může činit až 2000 km.

Systém má tři různé střely, nadzvukovou protilodní 3M54, podzvukovou protilodní 3M54-1 a protizemní 3M14. Odpalovány mohou být z ponorek, lodí i z vrtulníků.

V minulých dnech byl podle agentury úspěšně zasažen i cíl umístěný na moři.

Víceúčelová jaderná ponorka čtvrté generace Severodvinsk z třídy Jaseň byla spuštěna na vodu v červnu 2010 a v současné době prochází bojovými testy. Má 90 členů posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám