Hlavní obsah

Rusko odsoudilo za pět let 137 zahraničních agentů, podezřelý Nor skončil ve vazbě

Moskva/Oslo

Poté, co v úterý moskevský soud uvalil vazbu na 62letého norského občana Frode Berga, oznámila ruská tajná služba FSB, že za pět let bylo v Rusku odsouzeno 137 agentů zahraničních tajných služeb. Uvedl to ředitel FSB Alexandr Bortnikov.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz a FSB

FSB

Článek

„Zahraniční tajné služby pokračují v pokusech proniknout do všechny sfér našeho státu. Samozřejmě se potkávají se silným odporem ze strany kontrarozvědky. Od roku 2012 až do současnosti bylo odsouzeno 137 spolupracovníků a agentů zahraničních tajných služeb,“ prohlásil Bortnikov.

Zmínil také, že ve spolupráci s dalšími úřady byla přerušena činnost 120 zahraničních a mezinárodních nevládních organizací, které „působily jako nástroj zahraniční rozvědky“.

Letos ruské soudy odsoudily za špionáž mimo jiné dva estonské občany: jeden dostal jedenáct a druhý dvanáct let vězení.

Zadržený Nor skončil ve vazbě

Pro podezření ze špionáže skončil v Rusku ve vazbě 62letý norský občan Frode Berg. Moskevský soud se „rozhodl zadržet norského občana Frodeho Berga pro podezření ze špionáže ve prospěch cizího státu”, sdělila mluvčí soudu Jekatěrina Krasnovová. Obhajoba se proti rozhodnutí odvolala.

Ruská média napsala, že byl zatčen při zvláštní operaci FSB 5. prosince v Moskvě. Ještě předtím byl v listopadu zadržen bývalý policista Alexej Žitňuk, který mu předal tajné dokumenty týkající se vojenského námořnictva. Ten je podezřelý z velezrady.

Žitňuk podle agentury Interfax po odchodu od policie pracoval v bezpečnostní službě jedné moskevské společnosti, která je dodavatelem elektroniky pro vojenské námořnictvo. Údajně předával Bergovi dokumenty, ke kterým se mohl v této firmě dostat.

Údajně předával informace i CIA

Norská veřejnoprávní televize NRK uvedla, že Berg v minulosti pracoval pro norskou vládní agenturu, která dohlíží na dodržování pohraniční dohody mezi Ruskem a Norskem. Od roku 2014 je v důchodu. Berg se prý řadu let angažoval v různých projektech spolupráce obou zemí.

Ruská tajná služba podle televize NRK naznačila, že Berg nespolupracoval pouze s norskou rozvědkou, ale že poskytoval informace také americké Ústřední zpravodajské službě (CIA).

Vztahy mezi Ruskem a Norskem jsou napjaté od anexe Krymu v roce 2014. Norsko v únoru obvinilo ruské hackery, že napadli několik norských institucí. V témže měsíci si předvolalo ruského velvyslance, protože Rusko odmítlo dát dvěma norským poslancům ruská víza.

Reklama

Výběr článků

Načítám