Hlavní obsah

Rusko obvinilo USA z podpory Islámského státu, doložilo to snímkem z počítačové hry

– Moskva • Aktualizováno

Když ruské ministerstvo obvinilo 9. listopadu USA z podpory Islámského státu v syrském Búkamálu, doložilo to na svých facebookových stránkách záběry. Ty měly být pořízené z ruského bezpilotního letadla, jak ale uvedl ruský server Lenta.ru, ve skutečnosti jde o screenshot z videohry AC-130 Gunship Simulator. V úterý Rusko snímky vyměnilo.

Foto: ČTK/AP

Syrské vládní síly u Búkamálu

Článek

Původní záběry, pořízené údajně 5. listopadu, ukazovaly mimo jiné kolonu vozidel, která měla vézt pomoc pro bojovníky Islámského státu do Búkamálu, posledního města, které organizace držela.

„Tato fakta ukazují, že Spojené státy, které předstírají před mezinárodním společenstvím boj proti mezinárodnímu terorismu, ve skutečnosti zajišťují krytí bojových jednotek IS, aby obnovily svou bojeschopnost, přeskupily se a jednaly na Blízkém východě v amerických zájmech,“ tvrdilo ministerstvo obrany v protiamerickém výpadu.

Bublina však rychle splaskla. Ukázalo se, že jeden ze záběrů je úplně stejný, jaký nabízí trailer k videohře pro mobilní telefony AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron. Hráč si má během ní vyzkoušet, jaké to je, vést boj z těžkého bitevního letounu AC-130, což je transportní Lockheed C-130 Hercules vybavený těžkou výzbrojí včetně polního děla.

Vlevo záběr ruského ministerstva obrany, vpravo screenshot ze hry.

Odhalila to nezávislá investigativní organizace Bellingcat, která se zabývá analýzou fotografií, a zjistila i to, že raketa Buk, která sestřelila malajsijský boeing nad Donbasem, byla přepravena z Ruska.

Podvržené ale byly i další snímky. Ukázalo se, že šlo o záběry pořízené iráckým letectvem při bojích o Fallúdžu v roce 2016, které převzala i televize Russia Today.

Nové záběry z Búkamálu zveřejněném ruským ministerstvem obrany

Rusko pak tweety smazalo a přiznalo v prohlášení pro TASS chybu: „Ruské ministerstvo obrany vyšetřuje svého civilního zaměstnance, který mylně přiřadil špatnou fotografii k prohlášení o interakci mezi Spojenými státy vedenou mezinárodní koalicí a radikály Islámského státu u Búkamálu.“

Následně zveřejnilo na svém twitterovém účtu nové záběry radikálů odjíždějících z Búkamálu do Iráku a zopakovalo, že USA nechtějí společně bojovat proti radikálům v Sýrii. Ministerstvo uvedlo, že vyzvalo koalici vedenou Spojenými státy ke společným náletům na radikály, což podle něj americké velení výslovně odmítlo s tím, že se islamisté koalici dobrovolně vzdávají.

Ruská armáda následně upozornila na to, že se radikálové na území ovládaném koalicí chystají k dalším útokům na syrské jednotky v regionu, na což koalice údajně nijak nereagovala. „Tato fakta dokazují, že Spojené státy předstírají boj proti mezinárodnímu terorismu... Ve skutečnosti poskytují ochranu bojovníkům Islámského státu," uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám