Hlavní obsah

Rusko letos vzkřísilo záchytky

Právo, ama

Obnovení záchytek po desetileté absenci povolil od začátku letošního roku prezident Vladimir Putin. Jeden ze zhruba stovky zákonů, které šéf Kremlu podepsal těsně před silvestrovskými oslavami, umožnil regionům zřizovat instituce, jež budou pečovat o občany, kteří se na veřejném prostranství nacházejí ve stavu alkoholického opojení či drogové intoxikace.

Foto: EPA/EFE, Profimedia.cz

Muž na moskevské ulici

Článek

Zapojit se mohou i soukromí podnikatelé, pokud regionální rozpočet financování nezvládne.

Záchytky vzniknou „na základě státně-soukromého partnerství“. Klienty jim budou „dodávat“ policisté, kteří nově získali tuto pravomoc.

V zemi fungovalo pod správou ministerstva vnitra před zrušením přes 500 zařízení, která měla přes 2,5 milionu klientů

Dosud mohli dopravovat opilce jen do nemocnic. Služby mohou být zpoplatněny a výši poplatků si stanoví samy regiony. Jedna noc by měla přijít na zhruba 1500 rublů (asi 430 korun), informoval portál listu Rossijskaja gazeta.

Uliční kultura

Podle statistik se po zrušení záchytek v roce 2010 počet kriminálních činů pod vlivem alkoholu zvýšil o téměř čtyřicet procent. Lidé prý páchali pod vlivem alkoholu každý pátý zločin. V zemi fungovalo pod správou ministerstva vnitra před zrušením přes 500 zařízení, která měla přes 2,5 milionu klientů.

Po jejich rozpuštění se o alkoholiky mělo postarat ministerstvo zdravotnictví, které však žádný systém nevytvořilo. Lékaři si navíc mnohdy stěžovali na fyzické útoky opilců. Některé regiony proto v minulých letech začaly iniciativně zřizovat tzv. detoxikační centra.

Maďarsko nakonec nepoužije ruské vakcíny Sputnik V

Koronavirus

Vadim Drobiz, expert na ruský alkoholový trh, míní, že záchytky jsou „ukazatelem kultury spotřeby alkoholu“. Podle něj Rusové často pijí na ulici, zatímco na Západě se alkohol konzumuje z velké části v barech, kavárnách a restauracích. „V kulturním prostředí tam konzumují zhruba 40 procent alkoholu,“ řekl rozhlasu Radio Svoboda s tím, že pro západní konzumenty přijde alkohol v poměru k platům až pětinásobně levněji než v Rusku.

Rusové si podle něj v gastronomických zařízeních musejí za alkohol připlatit 200 až 300 procent, a je tak pro ně příliš drahý. Spotřeba alkoholu v ruských gastronomických zařízeních je proto jen čtyři až pět procent, upozornil.

Nucené práce a tažení za střízlivost

Specialisté ovšem varují před potenciálním násilím na záchytkách. „Než záchytky skončily, páchala se tam spousta přestupků včetně mučení nebo vražd,“ citoval rozhlas Radio Svoboda aktivistku Natalji Taubinovou z fondu Veřejný rozsudek. Podle ní není jasné, jak si nyní role rozdělí resorty zdravotnictví, vnitra a práce, které mají na provoz zařízení dohlížet.

Rusové i Poláci přistupují k očkování zdrženlivě

Koronavirus

Za sovětských časů záchytky působily od třicátých let a prosluly mnohdy brutalitou. Místo léčby se tam praktikovaly nucené práce a pacienti čelili mnohdy bití či okrádání.

V době kampaně proti alkoholismu zavedené prezidentem Michailem Gorbačovem se tam mnohdy dostávali i lehce podnapilí lidé. Pro obnovení záchytek se nicméně vyslovilo podle jednoho z průzkumů sociologického střediska Levada-

centr přes 80 procent dotazovaných.

Metlou je i podchlazení
V Rusku ročně umírá na následky alkoholického opojení přes padesát tisíc lidí.
Kvůli podchlazení ve stavu alkoholického opojení umírá osm až deset tisíc lidí.
Ruské úřady registrují přes dva miliony lidí trpících alkoholismem. Další 1,3 milionu prý tají závislost. Neoficiální statistiky odhadují zhruba 10 milionů alkoholiků v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám