Hlavní obsah

Rusko chce stíhat bývalého gruzínského prezidenta Saakašviliho

– Moskva

Rusko má v úmyslu vydat mezinárodní zatykač na bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Oznámili to v pondělí představitelé Vyšetřovacího výboru, který je ruskou obdobou amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Saakašvili má být obviněn z pokusu o vyhlazení jihoosetského obyvatelstva.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili

Článek

Mluvčí Vyšetřovacího výboru Vladimir Markin agentuře ITAR-TASS řekl, že Saakašvili by měl být potrestán za vydání rozkazu k útoku na Jižní Osetii v roce 2008. Ofenzíva proti vzpurné gruzínské provincii vyvolala ruský protiútok, který gruzínské jednotky z regionu vytlačil. Moskva krátce nato uznala „nezávislost” Jižní Osetie a rovněž Abcházie, obě provincie jsou od té doby faktickým ruským protektorátem.

Saakašvili chtěl podle Markina ozbrojenou akcí „zcela vyhladit osetské etnikum”. Mezinárodní zatykač by podle něj měl být vydán i na bývalé gruzínské ministry obrany a vnitra. Podle ruských údajů během týdenní rusko-gruzínské války zahynulo 162 osetských civilistů a dalších 255 bylo zraněno.

Taktika ruských vyšetřovatelů

Po celý rok 2008 vzrůstalo napětí mezi Ruskem a Gruzií, jejíž ústřední vláda chtěla obnovit kontrolu nad separatistickými oblastmi Jižní Osetií a Abcházií. Den před útokem Jižní Osetie upozornila, že gruzínské jednotky jsou připraveny k zásahu. Moskva už před tím varovala, že v případě útoku zasáhne silou. Ruští vojáci byli v Jižní Osetii na mírové misi. [celá zpráva]

Vydávání mezinárodních zatykačů na politiky nepohodlné Moskvě je v poslední době oblíbenou taktikou ruských vyšetřovatelů. Jejich zájem vyvolaly také události na Ukrajině, kde podle Moskvy došlo k nezákonnému puči proti prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Ruská prokuratura už zahájila trestní stíhání v šesti kauzách, v nichž je řada ukrajinských občanů údajně podezřelá z těžkých zločinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám