Hlavní obsah

Rusko by kvůli radaru mohlo na Kubu poslat bombardéry

MOSKVA
Aktualizováno

Rusko by na umístění amerického protiraketového systému v Polsku a Česku mohlo odpovědět umístěním svých strategických bombardérů na Kubě. Naznačil to v pondělí s odvoláním na blíže neupřesněný "vysoce postavený zdroj" ruský list Izvestija na své internetové stránce.

Článek

Kreml ale informaci odmítl komentovat, ministerstvo obrany ji zpochybňuje. Podle něj byl napsán pod pseudonymem a že cituje zdroj z neexistující organizace. "Cožpak někdy dříve byly naše strategické bombardéry na Kubě?" odpověděl představitel ministerstva protiotázkou na dotaz agentury Reuters ohledně "návratu" ruských bombardérů na karibský ostrov.

Šéfredaktor Izvestijí Vladimir Mamontov si za článkem stojí; pracovalo na něm několik jeho reportérů, vzhledem k citlivosti tématu pod pseudonymem. "První poznámky učinila opravdu vysoce postavená osoba," řekl Mamontov.

Rusko se staví od prvopočátku proti americkému obrannému systému ve střední Evropě. Tvrdí, že není primárně zaměřen na Írán a další podezřelé země, jak tvrdí Washington, ale právě na něj. Projekt navíc podle Moskvy naruší rovnováhu sil v Evropě.

Američané chtějí v Česku mít radar a v Polsku sila s antiraketami. S českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem podepsala šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová hlavní smlouvu o radaru počátkem měsíce. Poláci ale s USA stále vyjednávají. Výměnou za rakety na svém území žádají pomoc při modernizaci armády.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Tusk v pondělí řekl, že stanoviska obou stran se sbližují. Premiér Donald Tusk před časem uvedl, že by dohody mohlo být dosaženo do konce července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám