Hlavní obsah

Ruskému novináři hrozí vězení za satirické video o Putinovi

– Moskva

Až pět let vězení hrozí ruskému novináři Andreji Kolomojskému z Vyborgu za to, že ve svém blogu na webu místních novin zveřejnil video zesměšňující stávajícího premiéra a příštího prezidenta Vladimira Putina. Dílko už sice z blogu stáhl, ale na serveru YouTube jej vidělo už více než 600 000 diváků.

Až pět let vězení hrozí novináři za zesměšňující video s Putinem

 
Článek

Prokuratura města Vyborgu shledala satiru projevem extremismu a ponížením lidské důstojnosti, za což Kolomojskému může hrozit až pětiletý pobyt za mřížemi. Novinář tvrdí, že autorem videa není a odkaz na něj jen převzal z jiného blogu. V postupu prokuratury vidí vyřizování si osobních účtů.

"Země už teď fakticky vstupuje do období prázdných slibů. Chudoba sice pomalu, ale přesto spolehlivě roste. V této situaci je mimořádně důležité zajistit pokračování v tomto kurzu. Proto jsem se rozhodl vrátit časy ponížení, závislosti a rozpadu. Změnit od základů plány rozvoje Ruska, pozměnit kurz rozvoje, podpořený našim lidem. Ještě jsme ho úplně nedorazili, ale zasadili mu drtivé údery, zvrátili situaci," říká Putin na videu, když hovoří o stavu Ruska. Autor videa použil skutečná Putinova slova sestříhaná z různých projevů tak, aby celkově vyzněla ve zcela opačném smyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám