Hlavní obsah

Ruské popy vyšetřují kvůli znásilňování seminaristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Prokuratura povolžského Tatarstánu vyšetřuje případ sexuálního násilí v řadách pravoslavných popů. Podezření podle serveru Lenta padlo na prorektora kazaňského pravoslavného semináře igumena (opata) Kirilla, který byl odpovědný za vzdělávání mladých seminaristů. Do jejich znásilňování bylo ale podle zpráv místních médií zapleteno celé vedení školy.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skandál se začal rodit v polovině prosince, kdy vedení ruské pravoslavné církve provedlo v kazaňském semináři nečekanou kontrolu. Později se ukázalo, že zásah moskevského patriarchátu vyvolaly opakované stížnosti studentů, kteří se stali obětí sexuálního násilí.

Pod stížnost se údajně podepsala většina seminaristů. Skandál propukl v okamžiku, kdy vyšlo najevo, že orgií se údajně účastnilo prakticky celé vedení školy.

Igumen Kirill byl církevní vrchností suspendován, i když svou vinu popírá. Ostatní hodnostáři ve svých úřadech zůstali, přestože důkazy proti nim jsou podle kritiků pádné. Shovívavost je údajně dílem nátlaku "homosexuální lobby" v pravoslavné církvi.

Poměrům v kazaňském semináři se na svém blogu věnoval jáhen Andrej Kurajev, který byl koncem prosince vyloučen z moskevské duchovní akademie. Vyhazov přišel krátce poté, co v jednom ze svých příspěvků zveřejnil informaci o stíhání igumena Kirilla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám