Hlavní obsah

Ruská ponorka šla v Sevastopolu ke dnu i s dokem

• Aktualizováno

V krymském přístavu Sevastopol se v noci na neděli potopila velká dieselová ponorka i s plovoucím dokem, v němž byla umístěna. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na sdělení ruské Černomořské flotily. Plavidlo, údajně vysloužilé, mělo projít generální opravou, která byla ale pro nedostatek financí odvolána. Ponorka se po chvíli částečně vynořila, ale je nakloněná.

Foto: Profimedia.cz

Potopená ruská ponorka v Sevastopolu

Článek

Ponorka B-380 byla spuštěna na vodu v roce 1982 a počátkem 90. let měla být v Sevastopolu opravena. Práce ale nezačaly a plavidlo rychle chátralo. Před třemi lety vypsalo ruské ministerstvo obrany soutěž na jeho likvidaci. Jak tendr dopadl, není známo.

Ponorka dlouhá 90 metrů se podle TASS po potopení částečně znovu vynořila, pod vodou je ale celý plovoucí dok starý 80 let. Některé zdroje se proto podle agentury Interfax domnívají, že příčinou potopení byl spíše špatný technický stav doku než ponorky.

Ke zranění osob při incidentu údajně nedošlo. Námořnictvo se snaží ponorku zabezpečit a staví kolem ní bariéru.

Velení ruské Černomořské flotily v neděli vydalo prohlášení, podle něhož se „pracuje na technické přípravě odtažení ponorky k místu likvidace”.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka se potopila i s dokem. Plavidlo se po chvíli částečně vynořilo, dok ale zůstal pod vodou.

Na jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov vypukl požár

Evropa

Loni se v Rusku potopil plovoucí dok, na kterém probíhaly opravy jediné ruské letadlové lodi Admiral Kuzněcov. Minulý týden při opravě této lodi vypukl požár, při němž dva lidé zahynuli a 12 jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám