Hlavní obsah

Ruská policie prověřuje okolnosti hospitalizace Navalného

Ruská policie zahájila prověřování případu zdravotního kolapsu předáka ruské opozice Alexeje Navalného, napsala agentura TASS s odkazem na informace ministerstva vnitra. Podezření, že byl otráven, Moskva stále odmítá.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Převoz Navalného ze sibiřského Omsku do berlínské nemocnice Charité

Článek

Do pokoje, v němž Navalnyj pobýval, byl vyslán tým forenzních techniků a mapuje se také Navalného pohyb. „Bylo zabaveno více než 100 položek, které mohou mít důkazní hodnotu. Budou se analyzovat kamerové záznamy jeho pohybu. Pracuje se na více než dvou desítkách různých analýz (biologických, fyzikálně-chemických atd.). Momentálně nebyly nalezeny žádné stopy po narkotických látkách,“ píše TASS.

Na západě panuje podezření, že byl Navalnyj otráven. Kreml ale tuto možnost odmítá. Navalnému se udělalo špatně ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy. Stroj kvůli tomu musel nouzově přistát v Omsku. O víkendu byl hlavní kritik Putinova režimu převezen do berlínské nemocnice Charité.  Laboratorní testy podle německých lékařů prokázaly intoxikaci, ale není jasné, o jakou látku šlo.

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Evropa

Nálezy prý nasvědčují intoxikaci látkou brzdící účinek cholinesterázy, což je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v organismu. Mezi inhibitory cholinesterázy patří sarin a jiné nervové látky, včetně novičoku. Ruští lékaři vyloučili otravu s tím, že v krvi ani v moči nenašli stopy žádných toxinů.

Týdeník Der Spiegel napsal, že situace kolem Navalného nápadně připomíná  svým průběhem otravu bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva. Ten byl otráven v dubnu 2015 „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v témže roce třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov, a to v i době, kdy byl otráven Gebrev.

Navalného dělilo od smrti pár hodin. Stav je znepokojující, řekl aktivista Bizilj

Evropa

Ruský portál Fontanka označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou i v případu otravy bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Ten byl podle britských vyšetřovatelů v roce 2018 otráven nervově paralytickou látkou novičok, za pachatele byli označeni agenti GRU.

Bulharský zbrojař po incidentu v Salisbury uvedl, že se domnívá, že látka použitá proti němu byla podobná novičoku. Gebrev i Skripal otravu přežili, byť s vážnými zdravotními problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám