Hlavní obsah

Ruská opozice formuje koalici proti Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské opoziční strany plánují společnou alianci pro parlamentní volby v roce 2016. Republikánská strana Ruska (RPR-Parnas) založená zavražděným opozičním předákem Borisem Němcovem podle BBC spojí síly se Stranou pokroku protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Ruskou opozici v minulých letech oslabovaly vnitřní spory a jejich volební výsledky byly nízké.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Květiny na místě vraždy opozičního politika Borise Němcova. Zastřelen byl v únoru nedaleko Kremlu

Článek

Prohlášení obou stran vyzývá opoziční předáky, aby se „sjednotili na společné základně při odmítnutí lží, korupce a agrese.“

Spolupředseda RPR-Parnas a bývalý ruský premiér Michail Kasjanov řekl, že záměrem je spíš vytvořit společnou alianci, než se snažit o sloučení jednotlivých partají.

Ruská agentura Interfax uvedla, že se ke zmíněným stranám chce připojit třetí subjekt - Demokratická volba vedená exministrem energetiky.

„Očekáváme, že naše hnutí bude pokračovat a přidají se další opoziční strany,“ prohlásil Kasjanov.

Navalnyj i Kasjanov oznámili, že projekt není určený jen pro členy jejich stran, ale pro všechny „lidi dobré vůle“, kteří sdílejí stejné hodnoty.

První zkouškou aliance budou už letos regionální volby, do kterých chtějí jít se společnou kandidátkou. Parlamentní volby zemi čekají příští rok v prosinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám