Hlavní obsah

Ruská letadlová loď vyhodila odpadky do moře u Skotska, kde hledala úkryt před bouří

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Posádka ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov čelí podle BBC obvinění, že hodila do moře odpadky u pobřeží Skotska, kde se pokoušela najít úkryt před bouří. Tři lodě z ruské baltské flotily se v pondělí přiblížily na 50 kilometrů k Moray Firth. Flotilu sledoval britský torpédoborec HMS York.

Článek

Mluvčí ministerstva obrany Angus Robertson řekl, že má k dispozici zprávy o tom, že posádka lodě házela zbytky jídla a plasty přes palubu. Královské námořnictvo o možném porušení mezinárodních zákonů informovalo Národní námořní informační centrum.

Foto: Královské námořnictvo, Reuters

Torpédoborec Jejího Veličenstva HMS York doprovází ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov (v pozadí).

Robertson obvinil posádku Amdirála Kuzněcova z nevychovanosti: „Ruské lodě jsou vřele vítány ve skotských vodách, když hledají úkryt před špatným počasím, ale svědčí to o více než špatném chování, když odpadky hází prostě přes palubu. Platí tu přísná plavidla, která řídí znečišťování a vyhazování odpadu do moře. Jsou mezinárodně uznávána a Rusko je také podepsalo.“

Mezinárodní zákony povolují vyhazovat zbytky až ve vzdálenosti větší než 20 kilometrů od pobřeží. Nikdy se však nesmí vyhazovat umělé hmoty.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov s doprovodem protiponorkové lodi Admirál Čabaněnko a fregaty Jaroslav Mudryj míří k syrským břehům. V Severním moři ji zastihlo mimořádně špatné počasí, bouře byla tak silná, že pobřeží Irska zasáhla největší vlna v historii. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám