Hlavní obsah

Ruská armáda zabila pět narušitelů na hranicích s Ukrajinou, tvrdí Moskva

Moskva
Aktualizováno

Rusko tvrdí, že armáda a pohraničníci zabránili „diverzní skupině“ v narušení ruské hranice ze strany Ukrajiny, oznámila v pondělí agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Bezpečnostní složky pět „narušitelů“ hranice zabily. Kyjev vzápětí ruské tvrzení o incidentu označil za falešnou zprávu. Žádné ukrajinské síly v regionu nejsou, uvedla ukrajinská armáda.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruští vojáci u Rostova na Donu

Článek

Jednotky Jižního vojenského okruhu a pohraniční stráže Federální bezpečnostní služby zabránily v Rostovské oblasti narušení státní hranice Ruské federace sabotážní a průzkumnou skupinou z Ukrajiny, napsala agentura TASS.

Podle armády ukrajinská sabotážní skupina vstoupila na území Ruska dvě bojová vozidla pěchoty ozbrojených sil Ukrajiny. Pět narušitelů hranic Ruské federace ze sabotážní a průzkumné skupiny bylo zlikvidováno.

„Dne 21. února 2022, asi v šest hodin (moskevského času) v oblasti osady Mitjakinskaja v Rostovské oblasti, na úseku státní hranice Ruské federace s Ukrajinskou republikou, zjistila ruská pohraniční stráž průnik sabotážní a průzkumné skupiny,“ píše se ve zprávě armády.

Střelba z Ukrajiny zasáhla stanoviště na našem území, tvrdí Rusové

Evropa

Na místo podle ruské armády dorazila jednotka ozbrojených sil a palbou z protitankových zbraní zničila obě bojová vozidla pěchoty ozbrojených sil Ukrajiny. „V důsledku střetu bylo zlikvidováno pět  narušitelů hranic Ruské federace ze sabotážní a průzkumné skupiny,“ dodalo oddělení.

Ruské vojenské a pohraniční jednotky FSB nebyly při pokusu o narušení státní hranice Ruska zraněny, napsala agentura TASS.

Kyjev: Je to falešná zpráva, nikoho tam nemáme

Ukrajinská armáda v reakci na tvrzení Moskvy uvedla, že v regionu žádné síly nemá. Podle Kyjeva Rusko vypustilo falešnou zprávu o incidentu na hranicích.

„Není to pravda. Žádný z našich vojáků nepřekročil hranici s Ruskou federací a žádný z našich vojáků nebyl dnes (v pondělí) zabit,“ cituje britský list The Guardian mluvčího ukrajinské armády.

Ukrajina opakovaně odmítá obviňování z toho, že by stupňovala násilí a případně přímo plánovala útok na separatistické regiony. Podle Kyjeva vzbouřenecké oblasti a Rusko, které má u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků, jen uměle vytvářejí záminku k ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

Přes osm tisíc evakuovaných z Donbasu rozvezly vlaky po Rusku

Evropa

Představitelé separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny se podle serveru RT.com obrátili na Moskvu s žádostí o okamžitou vojenskou pomoc. Důvodem mají být množící se přestřelky ozbrojených separatistů s ukrajinskou armádou.

„Především bych neodmítl jakoukoli vojenskou pomoc. Je potřeba v různých oblastech. Situace není těžká. Je kritická,“ říká ve videonahrávce mluvčí doněckých milic Eduard Basurin.

Anketa

Považujete tvrzení Moskvy o narušení hranic Ruské federace ukrajinskými diverzanty za pravdivé?
Ano
23 %
Ne
77 %
Celkem hlasovalo 10430 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám