Hlavní obsah

Rusové provedli za podpory bombardérů hromadný výsadek v Arktidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská armáda poprvé v dějinách v pátek provedla výsadek svých vojáků v Arktidě. Prapor 350 výsadkářů s technikou přistál na ostrově Kotělnyj v Severním ledovém oceánu. Rusové výsadek uskutečnili v době armádního cvičení Severoatlantické aliance v Norsku a krize na Ukrajině. Současně poslali nad Severní ledový oceán čtyři strategické bombardéry.

Tupolev Tu-95 MS

Článek

Parašutisté vysazení z letounů IL-76 podle plánu cvičení neustále čelili palbě protivníka, přesto však během 40 minut dokázali ovládnout letiště i zlikvidovat mobilní skupiny nepřítele.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kotělnyj

Během necelé hodiny byli s to na dobytém letišti přijímat letadla s posilami a těžkou technikou, uvedl mluvčí výsadkových sil podplukovník Jevgenij Meškov podle agentury Interfax.

Vyslali i bombardéry

Ruští představitelé dali už několikrát najevo, že jsou odhodláni i silou prosadit ruské zájmy v Arktidě, zejména nároky na přírodní zdroje.

Prezident Vladimir Putin koncem loňského roku ohlásil, že Rusko v roce 2014 vytvoří nové vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v Arktidě. Moskva tu hodlá obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let.

V Severním ledovém oceánu od čtvrtka navíc hlídkují čtyři ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-95 MS, uvedl server Hlas Ruska. Jejich mise byla naplánována na 24 hodin, řekl velitel ruských vzdušných sil Viktor Bondarev.

NATO v Norsku cvičí obranu proti invazi

Akce na ostrově Kotělnyj byla však provedena na pozadí cvičení sil NATO v severním Norsku. V regionu Harstad, který je od ruské hranice vzdálen 450 kilometrů vzdušnou čarou, se ho účastní na 16 tisíc vojáků vzdušných, námořních i pozemních sil z 16 zemí Aliance.

Manévry začaly v pondělí a jejich cílem je nácvik obrany aliančního území před náhlou invazí ze severu a příprava vojáků na boj v arktických podmínkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vojenské cvičení NATO v NorskuVideo: Reuters

Podle NATO však bylo cvičení plánováno dlouho dopředu, tedy ještě před krizí na Ukrajině a novým sporem s Ruskem. „Pracovali jsme na tomto scénáři dva roky,“ uvedl pro agenturu AFP mluvčí akce Terje Bruoeygard.

Zápas o zásoby

Arktické oblasti se v posledních letech stávají místem rostoucího soupeření.

Nároky na region, kde se podle expertů nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu, vznášejí kromě Ruska i Kanada, USA, Norsko a Dánsko.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Spor se týkal území vyznačeného na mapě červenou barvou v dolní části.

Ostrov Kotělnyj je součástí Novosibiřských ostrovů. Ruské ministerstvo obrany před časem ohlásilo, že tu obnoví námořní základnu, kterou vyklidilo z finančních důvodů v první polovině 90. let.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Foto: Novinky

.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko a Norsko zahájily dělení Arktidy

Když před pěti lety dvojice ruských miniponorek umístila na dně Severního ledového oceánu ruskou vlajku z titanu, svět si uvědomil, že začala vrcholná fáze...

Výběr článků

Načítám