Hlavní obsah

Rozmarné léto? Trpí Evropa i Amerika

Právo, ČTK, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průtrže mračen, prudké vichry či nebývalé vlny veder. Planetu v posledních dnech sužují anomální meteorologické jevy, padá rekord za rekordem. Drsné počasí hlásí Evropa i Severní Amerika.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Vlna veder zasáhla i východní pobřeží Spojených států.

Článek

Četné zásahy hasičů a záchranářů si v noci na úterý vyžádaly silné lijáky a prudký vítr v Německu. Velká voda tam zaplavila silnice a zatopila sklepy. Ve Stuttgartu nebe bičovaly blesky, hasiči zasahovali u bezmála 330 událostí.

Vleklá, nebezpečná historická vlna veder bude pokračovat celý tento týden
Úřady v USA a Kanadě

Prudký vítr utrhl část střechy budovy místní opery a strhával z podstavců sochy. „Voda natekla až k jevišti. V době bouře bylo uvnitř 250 návštěvníků, nikdo nebyl zraněn,“ potvrdil agentuře DPA šéf opery Viktor Schoner.

Jen jednou za tisíce let

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko přívaly vody zaplavily tunely, v obci Altensteig došlo k sesuvům podmáčené půdy. Postiženy byly také spolkové země Porýní-Falc a Hesensko, bouře řádila i v Bavorsku, kde vyvracela stromy. V postižených oblastech došlo k řadě dopravních nehod se zraněními.

Ničivých bouří se Německo nezbaví, lijáky a kroupy se přesouvají na sever

Evropa

Prudký vítr a kroupy o velikosti golfového míčku zasáhly také Švýcarsko, kde zranily pět lidí. Opačný problém trápí obyvatele severoamerického kontinentu. Intenzita tamních veder je podle meteorologů listu The Washington Post tak statisticky vzácná, že ji lze v průměru očekávat jen jednou za několik tisíc let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německo sevřely extrémní bouře.Video: AP

V Kanadě meteorologové zaznamenali nejvyšší teplotu za celou historii měření. V Lyttonu v Britské Kolumbii se v pondělí teplota zvedla ke 47,9 stupně Celsia. Může za to nehybné pásmo vysokého tlaku vzduchu, které působí jako poklička nad kastrolem.

Vedro zaskočilo i místní zvěř. Stanice BBC zveřejnila video překvapeného majitele bazénu, do nějž medvědice přivedla zchladit svá mláďata. Po koupeli šelmy pozemek samy opustily.

Vzduch je jako oheň. Kanada eviduje přes sto náhlých úmrtí v souvislosti s vlnou veder

Amerika
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kanadě panují největší vedra v historii.Video: Reuters

Úřady v USA a Kanadě varovaly občany, že „vleklá, nebezpečná historická vlna veder bude pokračovat celý tento týden“. Uzavřeny jsou školy i očkovací centra proti covidu19. Města otevřela klimatizovaná chladicí centra, kam si lidé mohou přijít od horka dočasně odpočinout.

Vzhledem k vysokým teplotám spojeným s intenzivním suchem již v USA vypukly požáry. Ohnisko Lava Fire na pomezí Kalifornie a Oregonu se ke včerejšku rozšířilo na plochu šesti set hektarů, hasiči jej měli pod kontrolou jen asi z 20 procent. Úřady nařídily evakuaci 10 tisíc obyvatel a uzavřely asi 50kilometrový úsek mezistátní silnice.

Moskvu zasáhly rozsáhlé záplavy, celé ulice jsou pod vodou

Zahraniční

Region je rovněž známý pěstováním marihuany, podle místních médií tam nyní oheň ohrožuje několik tisíc polí s konopím.

Klimatologové: Je to varování

Klimatoložka Kristie Ebiová z Washingtonské univerzity označila situaci za ochutnávku dopadů globálních klimatických změn pramenících z produkce skleníkových plynů.

Podobně se vyjádřila také odbornice na oceány Jean Flemmaová. „Nebudou-li ti, kdo mají moc rozhodovat, brát tuto vlnu veder jako předzvěst dalšího vývoje…, pak mám obavy o budoucnost lidstva,“ řekla webu Axios.

Reklama

Výběr článků

Načítám