Hlavní obsah

Ničivých bouří se Německo nezbaví, lijáky a kroupy se přesouvají na sever

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě není konec, varují němečtí meteorologové. Extrémně silné bouře, které sužují Německo už dva dny, mají řádit i během středy.

Foto: Profimedia.cz

Stuttgart po bouři, která se městem přehnala.

Článek

Prudké lijáky, při kterých spadne až 60 litrů na metr čtvereční, silný vítr a kroupy o velikosti pingpongových míčků se očekávají ve středu země, na severovýchodě Bavorska, v Dolním Sasku a v okolí pohoří Harz. Pás bouřek se bude postupně přesouvat na sever, píše Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu.

V Bavorsku, kde bouře řádily hluboko do noci, se ještě nepodařilo všechny následky odstranit, přitom už nyní je pro mnohé okresy vydáno varování nejvyšších úrovní, tedy stupňů 3 (červená) a 4 (fialová). Bouře hrozí momentálně ve 170 německých okresech.

Jedním z nejpostiženějších míst je například bavorský Landshut. Během krátké chvíle se starobylé město ocitlo pod vodou. Z ulic se staly potoky, voda odplavila zaparkované vozy, brala s sebou dopravní značení, zaplavila sklepy a rozvodny elektrické energie.

„Byla to bouře, ke které dochází jednou za pět až deset let,“ řekl Mirko Olzem, šéf záchranářů v Landshutu. Mezi úterními 17.30 až 20.45 měli hasiči ve městě na 650 výjezdů.

Bouře paralyzovaly železniční dopravu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Podle Deutsche Bahn byly u Bodamského jezera uzavřeny mnohé hlavní tahy, například kolem Kostnice či mezi Salemem a Friedrichshafenem. Provoz se zastavil také ve Stuttgartu či Freiburgu.

Německo sevřely extrémní bouře, hrozí supercely s tornádem

Evropa

Také Švýcarsko zasáhly bouře doprovázené prudkým větrem a krupobitím. Kroupy měly podle agentury AFP místy velikost golfového míčku. Ve městě Nottwill v kantonu Lucern dokonce mohly měřit až sedm centimetrů. V důsledku bouří se zranilo pět lidí, včetně cyklisty, kterého zasáhly do hlavy kroupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám