Hlavní obsah

Rozhlas: Rusko stahuje své vojáky z kerčského terminálu

– Kyjev • Aktualizováno

Ruští vojáci opouštějí kerčský trajektový terminál, který obsadili v pondělí, oznámila v úterý rozhlasová stanice Kerč FM. Z města podle ní odjíždí ruská vojenská technika a nákladní automobily plně obsazené ruskými vojáky. Vojáci podle rozhlasu odjíždějí s úsměvem, ale unavení. Naložili prý už i polní kuchyni.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Moskva tvrdí, že proruské síly na Krymu (na snímku) nemají s ruskou armádou co do činění.

Článek

Informace o posilování ruských jednotek na východní straně Kerčského průlivu, který odděluje Krym od ruské pevniny, se objevila v pondělí ráno. Později média informovala o tom, že ruská vojska obsadila i západní, ukrajinský břeh strategicky významné úžiny. Na poloostrov, který je z velké části pod kontrolou ruských vojáků, tak trajektovou přepravou mohly proudit další ruské posily. [celá zpráva]

V úterý podle kerčského rozhlasu Rusové trajektový terminál na krymské straně průlivu opouštěli. "Tři náklaďáky už směřují ven z města, další dva se k odjezdu připravují," oznámil odpoledne rozhlas. "Vojáci už naložili i polní kuchyni. Na tváři mají úsměv, nálada je dobrá, ale už toho mají dost," uvedl reportér.

Putin popřel nasazení vojáků

Podle odhadu ukrajinských i ruských novinářů operuje na Krymském poloostrově 16 000 ruských vojáků. Pod jejich kontrolou jsou vojenské objekty v Sevastopolu i v nedalekém zálivu Balaklava, ruské hlídky jsou na mezinárodním letišti Belbek, v Bachčisaraji i ve správním středisku Simferopolu.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý na tiskové konferenci ve své rezidenci Novo-Ogarjovo popřel, že by na Krymu intervenovaly jednotky ruské armády. O ochranu bezpečnosti krymských obyvatel se podle něj starají jen oddíly místní domobrany. V "krajním případě" je ale podle Putina nasazení pravidelných ruských jednotek možné jak na Krymu, tak i v jiných ukrajinských regionech s ruskojazyčnou menšinou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám