Hlavní obsah

Romské děti v Medzilaborcích neobědvají se spolužáky, rodiče mluví o diskriminaci

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vedení základní školy v Medzilaborcích na severovýchodě Slovenska nutí některé romské děti, aby obědvaly odděleně od spolužáků. Vyhradilo pro ně zvláštní místnost a tvrdí, že nemají základní hygienické návyky. Rodiče mluví o diskriminaci a opatření ve škole v Komenského ulici kritizuje i ministerstvo školství.

Foto: Profimedia.cz

Romské děti v osadě nedaleko východoslovenských Košic. Ilustrační foto

Článek

Vedení školy svůj krok odůvodňuje tím, že některé romské děti z osady nemají základní hygienické návyky, neumí jíst příborem a jedí rukama. „Celou aféru vyvolal jeden problematický rodič, který má v naší škole dvě dcery,“ řekl Novinkám ředitel školy Milan Bajaj.

Tento muž podle ředitele 23 let nikde nepracuje a jeho dcery mají problémy s docházkou do školy. „Asi před třemi týdny jsme podali návrh na zastavení vyplácení sociálních dávek, protože jeho děti nechodily do školy,“ dodal ředitel. Postup otce proto ředitel považuje za mstu.

Několika dětem z romské osady, kterým vyhradili zvláštní místnost, se věnuje speciálně určená pedagogická asistentka. Ta v případě potřeby nakrájí maso a věnuje se jim, aby se naučily stolovat. Ředitel upozornil, že další romské děti se stravují s ostatními dětmi a není s tím žádný problém. Školu navštěvuje celkem 372 dětí, z toho je 110 Romů.

Slovenské ministerstvo školství oddělení romských dětí při stravování kritizovalo. „Toto rozhodnutí je porušením školního zákona, který jasně zakazuje všechny formy diskriminace a segregace. To platí pro školy i školní jídelny,“ uvedl mluvčí resortu Michal Kaliňák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám