Hlavní obsah

Rodiny ruských vojáků zabitých na Ukrajině prý dostávají miliónové odškodné

Moskva

Pozůstalí po ruských vojácích, kteří zahynuli v bojích na východě Ukrajiny, dostali od ruské vlády kompenzaci tři milióny rublů (1,3 milióny korun) výměnou za slib mlčenlivosti. V pondělí to v Moskvě oznámil ruský opoziční politik Ilja Jašin, který pracuje na sborníku o podílu Ruska na ukrajinském konfliktu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hroby ukrajinských separatistů. Ilustrační snímek

Článek

Jašin dokončuje a hodlá vydat sborník, který začal dávat dohromady zavražděný politik Boris Němcov. Kontaktoval proto řadu pozůstalých, s nimiž už před ním Němcov hovořil.

„Bojí se mluvit a Němcovova vražda jim na kuráži nepřidala,” napsal Jašin na Facebooku. Mnozí z nich se ale rozhodli podat svědectví, jakmile zjistili, že slíbená kompenzace nepřišla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruští vojáci podle Jašina umírali hlavně loni v létě při ofenzívě ukrajinské armády v Doněcké a Luhanské oblasti. Útok zastavily až ruské posily. Když se ukázalo, že podíl Rusů v bojích nelze zamlčet, začala Moskva hovořit o dobrovolnících na dovolené. Podle pozůstalých tehdy v Donbasu přišlo o život nejméně 150 ruských vojáků.

Druhá vlna úmrtí přišla letos na přelomu ledna a února, kdy na východě Ukrajiny zahynulo nejméně 70 ruských vojáků, uvádí Jašin. Většina z nich padla v tvrdých bojích kolem strategického města Debalcevo.

Ruští vojáci před odjezdem na frontu museli rozvázat smlouvu s armádou a stali se „dobrovolníky”. Dostali přitom čestné slovo, že v případě jejich úmrtí se armáda o jejich blízké postará.

Mnozí z nich se ale kompenzace nedočkali a vyžádali si právní pomoc. Díky ní se informace o mrtvých vojácích dostala k Němcovovi, konstatoval Jašin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám