Hlavní obsah

Říkal, že veze zmrzlinu. Útočník v Nice vraždil s pronajatým autem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice
Aktualizováno

Terorista ve francouzském městě Nice vraždil s 25tunovým kamiónem, který si pronajal. Policistům střežícím okolí oslav Dne pádu Bastily tvrdil, že je dodavatelem zmrzliny pro místní prodejce. Policie ho podle listu Nice-Matin identifikovala jako polovičního Tunisana Mohameda Lahouaieje Bouhlela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci ohledávají náklaďák na promenádě v NiceVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoli ve Francii o nedělích a svátcích platí zákaz jízdy kamiónů, někteří dodavatelé mají výjimku. Útočník se tvářil, že ji má také, a policii přelstil. Policisté ho zlikvidovali až o 30 minut později, poté co na pobřežním korzu Promenade des Anglais najel do desítek lidí.

Lidé se prý nejprve domnívali, že řidič ztratil nad kamiónem kontrolu, než jim došlo, že jedná s úmyslem. „Měl jsem dokonce čas pohlédnout mu do obličeje. Měl bradku a zdálo se, že se baví,“ citoval server BBC jednoho svědka.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Policista a vyšetřovatelé u atentátníkova auta na korze v Nice

Auto si pronajal s předstihem

Totožnost atentátníka podle médií odhalil osobní doklad i potvrzení o pronájmu vozu zanechané v kabině. Podle některých médií vyšetřovatelé v autě našli také mobil. Policie pak v souvislosti s Bouhlelovým jménem podnikla v pátek ráno několik domovních prohlídek a vyslýchá jeho příbuzné.

Bouhlel byl řidičem z povolání a bydlel v chudší čtvrti na východě města. Kamión si měl pronajmout o dva dny dříve v půjčovně západně od města.

Mladý muž měl v minulosti oplétačky s policií, většinou kvůli drobnějším přestoupením zákona. Na seznamu podezřelých zradikalizovaných muslimů ale nebyl. Bouhlel byl ovšem ozbrojen pistolí a v kamiónu vezl atrapy pušek a munice, což vzbuzuje otázku, jestli mu někdo nepomáhal.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Mezi 84 oběťmi je několik dětí a nejméně dva Američané – otec se synem –, jedna Ruska, Arménka a Ukrajinec. Čeští občané mezi nimi nefigurují.

Reklama

Výběr článků

Načítám