Hlavní obsah

Referendum o odtržení Katalánska od Španělska se nekoná

Katalánská regionální vláda se rozhodla ustoupit od záměru uspořádat nezávazné referendum o odtržení od Španělska v plánovaném termínu 9. listopadu. Podle agentury AFP o tom informoval představitel jedné z nacionalistických stran, které se v přípravách referenda angažovaly.

Foto: Albert Gea, Reuters

Předseda katalánské vlády Artur Mas (vlevo) a lídr Republikánské levice Katalánska ERC Oriol Junqueras

Článek

„(Katalánská) vláda konstatovala, že konzultace se nemůže konat,” řekl novinářům šéf Iniciativy pro Katalánsko Joan Herrera po setkání zástupců stran, které referendum podporovaly.

Už předtím ale člen katalánské vlády Felip Puig uvedl, že separatisté nakonec svého cíle dosáhnou, byť někdy později. „Katalánsko je odhodláno projevit své přání legální a mírovou cestou," upozornil.

Španělská vláda, která předtím dosáhla ústavního zákazu i předchozího plánu na právně závazné referendum, požádala ústavní soud, aby i tento „konzultativní" plebiscit zakázal. Soud konání hlasování koncem září prozatím pozastavil. Nyní musí rozhodnout, zda je v souladu s ústavou.

Reklama

Související články

Ranní oblohou se prohnala jasná ohnivá koule

Lidé ve Španělsku mohli v neděli spatřit meteor, který ozářil oblohu nad velkou částí země. Tedy alespoň ti, kteří si přivstali, protože ohnivá koule proletěla...

Výběr článků

Načítám