Hlavní obsah

Referendum chystají i v Charkově, chtějí federalizaci Ukrajiny

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští radikálové ve východoukrajinském Charkově žádají referendum, na němž se chtějí vyslovit pro federalizaci země. Demonstrovat za ně budou podle ukrajinské tiskové agentury Unian v neděli, kdy se uskuteční referendum na Krymu o jeho připojení k Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Krymu vrcholí přípravy volebních místností před nedělním referendemVideo: Reuters

 
Článek

Proruské charkovské organizace svolaly na neděli mítink na centrální Leninovo náměstí. Přítomným budou organizátoři rozdávat hlasovací lístky, na nichž bude možné vyznačit postoj k federálnímu uspořádání Ukrajiny.

Promoskevské charkovské organizace chtějí na mítinku navrhnout, aby na levobřežní, tedy východní část Ukrajiny byly pozvány ”jednotky ruských mírotvorců”, jaké působí i na Krymu.

List Ukrajinska pravda napsal s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ukrajinských bezpečnostních sil, že v neděli se proruské demonstrace očekávají i v jiných východoukrajinských městech. Varuje, že je mohou provázet násilnosti a ozbrojené provokace. Připraveni jsou podle něj i odstřelovači, kteří přijeli na Ukrajinu a mohli by působit v Charkově, Lugansku a Doněcku. „Cílem těchto skupin je střílet do davu a po policii, aby se situace destabilizovala,“ uvedl zdroj listu, jehož tvrzení ale není možné ověřit.

Foto: Reuters

Účastníci proruské demonstrace v Charkově

Ukrajina přestala pouštět přes hranice Rusy, protože se účastnili proruských demonstrací proti nové vládě v městech na východě země.

Starosta krymského Sevastopolu Dmitrij Belik nově založené krymské ”národní„ agentuře Kryminform řekl, že se referendum na poloostrově stane příkladem pro východní regiony země.

„Když se na Ukrajině objevil otevřený fašismus, země se začala dělit,” řekl Belik a pokračoval: „Máme právo vyslovit se a chceme to učinit otevřeně a demokraticky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám