Hlavní obsah

Řecký premiér vyzval Řeky, aby odmítli podmínky půjček

Atény
Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středečním televizním projevu potvrdil, že se bude v neděli konat referendum o podmínkách pomoci. Vyzval obyvatele, aby hlasovali proti. Ne návrhu věřitelů podle něj umožňuje vyjednat lepší podmínky pro Řeky, uvedla AP.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Řecký číšník sleduje projev řeckého premiéra Alexise Tsiprase

Článek

„Osobně si beru odpovědnost za řešení,” řekl Tsipras v projevu a dodal: „Zároveň vás vyzývám, abyste podpořili naši snahu a nepřijali memoranda, která škodí Evropě, abychom otevřeli novou světlou stránku demokracie. Je to naše odpovědnost vůči rodičům, je to náš dluh vůči historii.”

V projevu zkritizoval své předchůdce: „Samozřejmě, že se chtějí vrátit na své posty. Předpokládají, že přijmeme ultimátum, a když dáváme slovo národu, mluví o spiknutí. Demokracie, ale není spiknutí.”

Zmínil, že právě oni napáchali škody: „Tuzemský politický systém dovedl zemi téměř k bankrotu a je na nás, abychom to zastavili.”

V projevu řekl, že na přijetí podmínek tlačí ti, kteří chtějí autokratickou Evropu bez uznání národů.

Tsipras současně zdůraznil, že se v referendu nehlasuje o odchodu z eurozóny: „Ti, kdo tvrdí, že ne v hlasování odvede Řecko z EU, lžou.”

Současně ujistil voliče, že o své vklady v bankách nepřijdou: „Platy a důchody se neztratí, vklady občanů se neztratí.” Ocenil Řeky, že v obtížné situaci zachovali chladnou hlavu.

Je ochotný přijmout část podmínek

Řecký premiér ve středu dal najevo ochotu přijmout značnou část podmínek věřitelů s několika výjimkami týkajícími se nižšího DPH na ostrovech a zpomalení navyšování věku odchodu do důchodu.

Zatím není jasné, zda tyto návrhy věřitelé akceptují.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že navzdory řeckému návrhu není do referenda o čem jednat: „Především si musí Řecko ujistit, co chce, a pak o tom musíme mluvit, za podmínek, které jsou nyní mnohem obtížnější.”

Podle generálního tajemníka rady Evropy Thorbjorna Jaglanda nemůže tak rychle uskutečněné referendum odpovídat uznávaným standardům.

Dva Řekové se kvůli referendu obrátili na nejvyšší správní soud. Ten v pátek rozhodne, zda neporušuje referendum ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám