Hlavní obsah

Řecko v hodině dvanácté zachraňují Francouzi. Pomáhají s novým návrhem reforem

Atény

Francie vyslala do Řecka skupinu úředníků, kteří pomáhají Řekům sepsat nový návrh reforem, na jehož základě by eurozóna uvolnila třetí záchranný balík pro zemi v bankrotu. Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos má návrh předložit ještě ve čtvrtek.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls chce Řecko v eurozóně udržet.

Článek

„Tvoříme návrh celý znovu, krok po kroku. (Francouzi) nám poskytují nedocenitelnou pomoc,“ citovala reportérka listu The Guardian nejmenovaný zdroj z řecké vlády.

Francie je v posledních dnech nejsilnějším zastáncem setrvání Řecka v eurozóně. Francouzský premiér Manuel Valls tento postoj veřejně potvrdil ve středu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle poslance za řeckou vládní stranu Syriza Konstantinose Tsoukalase ožila poprvé za několik posledních dní naděje, že vznikne návrh, který evropští představitelé akceptují.

Padesát, nebo sedmdesát miliard?

Řecký deník Kathimerini informoval, že Atény představí reformy, které by v následujících dvou letech přinesly úspory ve výši 12 miliard eur (zhruba 326 miliard korun).

Podle šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho ale není jisté, že návrh bude přijat a dojde k dohodě. „V tuto chvíli to je těžké říct,“ prohlásil.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dodal, že předáci EU očekávají „realistický návrh“, po němž by měl následovat „stejně realistický návrh na udržitelnost dluhu ze strany věřitelů“. Jinak „budeme pokračovat v letargickém tanci, který se tančil posledních pět měsíců“.

Řecko minulý týden poprvé požádalo o nový záchranný balík z eurozóny, v pořadí už třetí. Podle posledních informací se jedná o částku do 52 miliard eur, které by Řekům měly stačit pro příští tři roky. Mezinárodní měnový fond (MMF) ale údajně naléhá, aby pomoc byla vyšší, v hodnotě 60 až 70 miliard eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám