Hlavní obsah

Řecké ostrovy jsou mezi nejžhavějšími ohnisky covidu v Evropě, varuje úřad

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) ve čtvrtek přeřadilo 13 řeckých ostrovů v Egejském moři mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Mezi ostrovy, které jsou na mapě ECDC vyznačeny tmavě červenou, jsou populární turistické destinace jako Santorini, Mykonos či Rhodos. ECDC tím důrazně varuje před cestováním do těchto oblastí.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pláž na řeckém Rhodosu

Článek

ECDC hodnotí evropské regiony na čtyřstupňové škále od zelené, která vyznačuje nejnižší míru rizika nákazy, až po tmavě červenou. V ní jsou v současnosti vedle egejských ostrovů zařazeny také Kypr, Nizozemsko, velká část Španělska či Korsika. Před týdnem přeřadil úřad do tmavě červeného stupně i největší řecký ostrov Krétu.

Anglie se zřejmě otevře naočkovaným turistům z EU

Koronavirus

Hodnocení se odvozuje například od počtu nových případů nákazy koronavirem za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel. ECDC ho zveřejňuje každý čtvrtek.

Státy Evropské unie tuto klasifikaci využívají, když stanovují svá vlastní pravidla pro cestování a návrat z jednotlivých zemí a regionů.

To částečně platí i pro Českou republiku, která má na své vlastní cestovatelské mapě vyznačené tmavě červenou například Nizozemsko, Velkou Británii, Španělsko či Kypr. Řecko je v červeném stupni, který poukazuje na středně vysokou míru rizika nákazy.

Stovky Čechů postihla v cizině karanténa. A nebylo to zadarmo

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám