Hlavní obsah

V Rakousku objevili zlatý poklad starý tři tisíce let

Vídeň

Během výkopových prací při stavbě nové železniční tratě ve městě Ebreichsdorf, jižně od Vídně, se našel zlatý poklad starý přes tři tisíce let, píše server tag24.de. Odborníci se domnívají, že zlaté předměty se do oblasti dostaly z Německa či Skandinávie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do souboru objevených předmětů patří například zlatá mísa o průměru kolem 12 centimetrů, která byla objevena ve zbytcích osady, popsala archeoložka Michaela Binderová. Mísa je zdobena řadami kruhů a liniových vzorů, na spodní straně je vyraženo jakési sluneční kolo.

Hledači našli v Rakousku u českých hranic poklad s 1500 mincemi

Evropa

Binderová  je přesvědčená, že se předmět do oblasti dostal během obchodních cest ze severního Německa či Skandinávie, kde byly objeveny podobné mísy. V alpské oblasti chyběl odpovídající přírodní zdroj zlata. Nález podle ní dokazuje, jak rozsáhlé byly kontakty v pozdní době bronzové.

Kromě mísy se našly zlaté spirály a zbytky textilie zdobené zlatem.

O tom, kdo byl majitelem těchto exkluzivních věcí, lze jen spekulovat. S největší pravděpodobností to byl příslušník tehdejší elity.

Předseda rakouského památkového úřadu Christoph Bazil označil objev zlatého pokladu za „velkolepý“ a archeologické vykopávky v Ebreichsdorfu podle jeho slov „vešly do dějin“.

Syfilis řádila v Evropě už před Kolumbem

Věda a školy

Během vykopávek, na nichž se pracuje od roku 2019, bylo odkryto osídlení z pozdní doby bronzové (1300 až 800 před naším letopočtem.) Celkem byla prozkoumána plocha o rozloze 70 tisíc metrů čtverečních a bylo přiděleno 5000 nálezových čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám