Hlavní obsah

Rakouský prezident dorazil na návštěvu Bratislavy lodí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen přicestoval ve středu na návštěvu Bratislavy netradičně lodí. Rychlá loď Twin City Liner urazila šedesátikilometrovou vzdálenost mezi oběma metropolemi za hodinu. V bratislavském přístavu čekala rakouského prezidenta nastoupená čestná jednotka.

BEZ KOMENTÁŘE: Rakouská hlava státu přijela na návštěvu lodíVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Cesta rakouského prezidenta lodí do Bratislavy ukazuje, jak jsou naše dvě hlavní města k sobě blízko,“ zdůraznil slovenský prezident Andrej Kiska, který svůj rakouský protějšek přivítal v prezidentském paláci.

Oba prezidenti na tiskové konferenci zdůraznili, že Rakousko i Slovensko se chtějí zařadit do jádra Evropské unie, pokud se v Unii prosadí myšlenka tzv. vícerychlostní Evropy.

„Pokud by došlo k diferenciaci mezi jádrem a širším kruhem, což, doufám, nenastane, jednoznačným zájmem Rakouska je, aby patřilo k jádru," řekl Van der Bellen s tím, že různým rychlostem není příliš nakloněn. „Když jdete vedle mě, tak můžeme spolu vést dialog, ale pokud jdete deset metrů napřed, je to téměř nemožné,“ dodal.

Kritika Fica

Kiska opětovně zdůraznil potřebu solidarity se zeměmi, které přímo čelí migrační krizi.

„Evropská unie musí stát na hodnotách a jednou z nich je i solidarita. Nemůžeme na jedné straně žádat Evropskou unii o pomoc, abychom se ekonomicky dostali na úroveň například Rakouska, a na druhé straně, když nás někdo ze zemí Unie žádá o pomoc a solidaritu, tak se tvářili odmítavě a hledali náhradní řešení," řekl Kiska.

Slovenský prezident tak nepřímo kritizoval postoj vlády Roberta Fica k migračním otázkám a upozornil, že Evropskou unii v současnosti ohrožuje populismus, extremismus, xenofobie a nacionalismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám