Hlavní obsah

Rakousko zatklo plukovníka podezřelého ze špionáže pro Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Bývalý plukovník rakouské armády, který měl přes dvacet let fungovat jako špión pro Rusko, byl v noci na sobotu zatčen, napsal v sobotu server Der Standard. Zatím se ale stále čeká na to, zda bude na něj uvalena vazba, uvedl mluvčí salcburského státního zastupitelství Robert Holzleitner. Rozhodnutí by mělo padnout v pondělí, nejpozději v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž se podrobil výslechu, na jehož základě se zastupitelství rozhodne, zda podá žádost na uvalení vyšetřovací vazby. Odůvodněna může být mimo jiné obavami, že podezřelý bude v trestné činnosti pokračovat nebo nebezpečím útěku zadržovaného.

Deníku Die Presse napsal, že muž nevyzradil Rusům žádné přísně utajované informace. Prý šlo spíše o zprávy dostupné na armádním intranetu a z jeho okolí. Za své služby pro Moskvu údajně získal 300 tisíc eur (7,8 milionu korun). S prací pro Rusy měl v současné době sedmdesátiletý penzionovaný plukovník začít v roce 1990.

Rakouská vláda dostala upozornění na jeho činnost ze zahraničí. Ministryně zahraničí Karin Kneisslová kvůli aféře zrušila návštěvu Moskvy plánovanou na prosinec. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že ho obvinění ze strany Rakouska "nepříjemně překvapilo". O rakouském plukovníkovi podezřelém ze špionáže prý nic neví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám