Hlavní obsah

Rakousko se potýká s přívaly sněhu

Novinky, Jitka Zadražilová
Aktualizováno

Východ Rakouska zavalil sníh. Během 24 hodin ho napadlo 100 až 150 centimetrů. Nejhorší situace panuje ve východním Tyrolsku a Horních Korutanech, píše server Kronen Zeitung. V oblastech platí pátý, tedy nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Tisíce domácností jsou bez elektrického proudu. Silnice jsou na mnoha místech sjízdné pouze s řetězy nebo byly uzavřeny. Omezení postihla i železniční dopravu a školní výuku, přívaly sněhu uzavřely školy.

Foto: FB Sturm und Gewitterjagd Tirol

V Tyrolsku a Korutanech napadlo 100 až 150 centimetrů sněhu.

Článek

V postižených oblastech napadlo tolik sněhu, že množství mnohonásobně překonalo dosavadní rekordy. Například v obci St. Jakob Defereggental (východní Tyrolsko) napadlo od soboty do nedělního rána 110 centimetrů, v Umhausenu 80 centimetrů.

Po teplém víkendu se opět ohlásí zima

Počasí

Předpověď ale není vůbec příznivá. Meteorologové varují, že v oblasti bude vydatně sněžit až do poloviny tohoto týdne.

S přívaly sněhu souvisí i lavinové nebezpečí. V obci Prägraten am Grossvenediger v sobotu masa sněhu zavalila čtyři domy a jedno auto. Nikdo naštěstí nebyl podle policie zraněn, sto lidí však záchranáři museli evakuovat. Další lavina spadla v neděli v Hopfgartenu.

Foto: Facebook Sturm und Gewitterjag

Sněhová masa zavalila jeden z domů, kde se nachází restaurace.

V Korutanech množství čerstvého sněhu zavalilo některé oblasti v údolí Lesach, Gail a Horní Möll. V některých regionech se kvůli tajícímu sněhu rozvodnily potoky a řeky.

Foto: Facebook Sturm und Gewitterjag

Přívaly sněhu v Tyrolsku

S přívaly sněhu se potýká také Švýcarsko, kde sníh způsobil problémy hlavně na horské železnici Matterhorn-Gotthard. V jednom úseku byl provoz vlaků přerušen. Horská služba varovala, že mimo sjezdovky panují naprosto špatné podmínky pro vyznavače skitouringu, freeridu i výletníky se sněžnicemi.

Foto: FB Sturm und Gewitterjagd Tirol

Přívaly sněhu v Tyrolsku

Reklama

Výběr článků

Načítám