Hlavní obsah

Rakousko omezí příliv pracovníků z EU a zakáže burky

Vídeň

Rakouští vládní lidovci (ÖVP) a sociální demokraté (SPÖ) se dohodli na omezení počtu pracovníků ze zemí Evropské unie, tedy i České republiky. Vláda se rozhodla i pro zákaz úplného zahalování na veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Vídně v předvánočním čase

Článek

Vláda si vytyčila za úkol omezit příliv pracovníků z jiných členských států EU včetně ČR. Současně si uložila za cíl vytvořit až 70 tisíc nových pracovních míst. Zaměstnavatelům, kteří nabídnou nové pracovní pozice, bude tři roky vracet polovinu vedlejších nákladů na mzdy.

Předsedové obou stran se na úpravě koaliční smlouvy dohodli v neděli, o den později pak program schválily jejich partaje.

Vládní koalice rovněž chystá zákaz zahalování obličeje na veřejných místech, především ve školách a na úřadech. Opatření je namířeno především proti burkám a nikábům, které muslimským ženám zakrývají obličej.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Agentury v té souvislosti upozorňují, že hlavní rakouské strany se tímto snaží reagovat na vzestup obliby pravicové Strany svobodných, a současně podotýkají, že burky se chystají zakázat i v Německu. Kancléřka Angela Merkelová loni vyzvala k co nejširšímu možnému zákazu, protože zahalování není slučitelné s hodnotami západní společnosti. [celá zpráva]

Rakouská vláda se kromě dalšího dohodla ještě na plánu zavést wi-fi připojení do všech škol. Strany se naopak neshodly na stanovení horní hranice počtu přijímaných migrantů. Limit prosazovali lidovci.

Anketa

Považujete rozhodnutí rakouské vlády omezit příliv pracovníků z EU za diskriminační?
Ano
13,9 %
Ne
86,1 %
Celkem hlasovalo 6730 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám