Hlavní obsah

Rakousko chce pasy bezinfekčnosti. Bez ohledu na Evropskou unii

Vídeň

Rakouský kancléř Sebastian Kurz chce zavést v zemi takzvané zelené pasy pro očkované, vyléčené a negativně testované na koronavirus i v případě, že se na tomto plánu neshodne celá Evropská unie. Začít fungovat by tyto certifikáty měly podle Kurzových představ již na jaře. Ve čtvrtek o tom informovala agentura APA.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

"Tento projekt musí být každopádně realizován na jaře. Když ne v celé Evropě, tak na národní úrovni s odpovídajícími dohodami s dalšími státy, kde bude platit něco podobného," řekl Kurz před začátkem čtvrtečního videosummitu, na němž unijní lídři debatují o dalším společném postupu proti koronavirové nákaze.

Podle Kurze tuto myšlenku podporují například Řecko, Itálie a Španělsko, kde hraje stejně jako v Rakousku velkou roli cestovní ruch. Státy západní Evropy to ale považují za předčasné a zdůrazňují, že případné zavedení zelených pasů nesmí diskriminovat neočkované lidi. Ve společném prohlášení se proto patrně objeví pouze výzva k dalšímu hledání jednotných kritérií.

Lockdown ztratil svůj smysl, prohlásil rakouský kancléř

Koronavirus

Inspirace v Izraeli

Zelené pasy by umožnily znovuotevřít nejen turistiku, ale i sportovní či kulturní akce a gastronomii, řekl kancléř s tím, že vzorem pro Rakousko je v tomto ohledu Izrael, kde je podobný systém již v provozu. Hlavním cílem podle Kurze je "nezůstat v trvalém lockdownu".

Námitky kritiků, že neočkovaní budou kráceni na svých právech, odmítl kancléř s tím, že tito lidé budou mít stále možnost nechat se otestovat na koronavirus.

"Nehovoříme o vakcinačním pasu, ale o digitálním zeleném pasu," zdůraznil. Očkování podle něj bude jen jednou z možností, jak vlastnictví zeleného pasu dosáhnout. Nárok na něj budou mít jak vyléčení, kteří jsou nějaký čas proti covidu-19 imunní, tak právě negativně testovaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám