Hlavní obsah

Rakouské školy: testy třikrát týdně

Právo, vpl

Žáci a učitelé v Rakousku se budou muset během prvních 21 dnů nového školního roku třikrát týdně podrobit povinnému testování na koronaviry, a to bez ohledu na to, zda byli očkováni.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Informovala o tom ve čtvrtek rakouská televize ORF s odvoláním na středeční prohlášení rakouského ministra školství Heinze Fassmanna.

„Dané opatření je prvním krokem, po kterém budou protipandemická opatření upravena v závislosti na výskytu nakažených osob v jednotlivých regionech,“ upřesnil Fassmann.

Testování pak bude dobrovolné v oblastech, kde sedmidenní incidence, tedy počet případů na sto tisíc obyvatel, nepřesáhne sto.

Pentagon nařídil vojákům povinné očkování

Amerika

Zakrytí horních cest dýchacích bude povinné ve venkovních prostorách škol, pokud se nemocnost bude pohybovat mezi 100 a 199. V případě výskytu vyššího než 200 případů bude nošení roušek povinné i ve třídách.

V současné době úřady evidují výskyt vyšší než 100 ve čtyřech spolkových zemích a nižší než sto ve zbývajících pěti spolkových zemích. Zároveň je výskyt u dětí a dospívajících výrazně vyšší než v běžné populaci, upozornila ORF.

Antigen bude nahrazen PCR

Školní rok začíná 6. září ve východním Rakousku a o týden později ve zbytku země.

Vídeňané mohou pro injekci do Billy

Evropa

V loňském roce se ve školách používaly rychlé antigenní testy. V letošním roce bude jeden ze tří testů proveden pomocí přesnějších PCR testů. „Získáváme tím jistotu,“ řekl Fassmann.

Úřady stále sledují ukazatele šíření viru včetně sledování možné přítomnosti částic koronaviru v odpadních vodách. Tato opatření mají zabránit případnému uzavření školy.

Aktuální statistika
Výskyt covidu-19 za 28 dní: 22 403 případů
Počet obětí: 33
Celkově 681 617 případů
Souhrn úmrtí: 10 772

Reklama

Výběr článků

Načítám