Hlavní obsah

Rakouská prokuratura byla očištěna v kauze Kampuschová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Všech pět státních zástupců zapojených postupně do vyšetřování případu únosu rakouské školačky Nataschi Kampuschové v roce 1998 postupovalo v souladu s předpisy a povinnostmi.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Natascha Kampuschová

Článek

Prověřování jejich činnosti, zda se nedopustili trestně stíhatelné nedbalosti, v jejímž důsledku by pak Kampuschová trpěla v zajetí úchylného člověka osm let, se zastavuje. Oznámilo to ve čtvrtek ve Vídni rakouské ministerstvo spravedlnosti.

Zproštěni jakéhokoli podezření byli i přednosta vrchního státního zastupitelství ve Vídni Werner Pleischl a bývalý zvláštní vyšetřující prokurátor případu Kampuschové, nyní šéf státního zastupitelství ve Štýrském Hradci Thomas Mühlbacher. Byli vyšetřováni pro možné zneužití úřední funkce.

Pětice státních zástupců byla již dříve bývalým předsedou nejvyššího soudu Johannem Rzeszutem obviněna ze závažných pochybení v případu, protože prý ignorovali ty indicie policejní práce, které neodpovídaly teorii jediného pachatele-únosce, a "předčasně" se zaměřili pouze na Wolfganga Priklopila. Takové názory zastávala svého času i část médií. Později už bylo těžko údajně zjistit, zda neměl pomocníka. Dodatečné policejní vyšetřování však znovu potvrdilo, že Priklopil jednal zcela sám.

Unesena byla v deseti letech

Ministryně spravedlnosti Beatrix Karlová prohlásila, že nové prověrce týkající se právního aspektu důvěřuje, ale že pro jistotu nechá některé další aspekty případu prověřit úřadem ombudsmana.

"Pokud také tato prověrka potvrdí, že všechno bylo v pořádku, všechna vyšetřování budou definitivně uzavřena. Pokud ne, kauza bude pokračovat," řekla podle APA.

Priklopil unesl Kampuschovou jako desetiletou školačku 2. března 1998 v 7:30 při její cestě do školy. Léta ji držel v upraveném sklepním vězení ve svém domě. Údajně si z ní chtěl vychovat ideální partnerku. Až ve věku 18 let se dívce podařilo 23. srpna 2006 uprchnout. Únosce ještě tentýž den spáchal sebevraždu. Vyšetřování kolem jeho osoby ale začalo vlastně až po jeho smrti, tedy poté, co dívka uprchla a informovala policii.

Podle některých svědectví byl Priklopil v širším okruhu podezřelých již v roce 1998, byl však vyloučen spolu s mnoha jinými pro nepravděpodobnost. Z této skutečnosti vycházejí všechny názory, že policie a prokuratura pochybili a nesou za osmileté utrpení dívky spoluzodpovědnost. Požadavek Kampuschové o odškodnění ale rakouský stát zamítl s tím, že žádné "důvodné podezření" proti Priklopilovi tehdy neexistovalo, a policejní vyšetřovatelé tudíž nijak zásadně nepochybili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám