Hlavní obsah

Rada Evropy kritizuje Česko za segregaci Romů

České republice se stále nedaří vymýtit segregaci romských dětí ve školách a navzdory strategii pro integraci stále existuje řada vzdělávacích institucí „pouze pro Romy”, kde se učí podle redukovaných osnov. S touto kritikou přišla Rada Evropy ve své pravidelné zprávě. Autoři dokumentu ale zároveň chválí Prahu například za přijetí zákona proti diskriminaci nebo za to, že se úřadům daří bojovat s extremisty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Existují sice pozitivní vývojové trendy, například přijetí antidiskriminačních zákonů a strategií, obavy však přetrvávají, mimo jiné kvůli nedostatku pravomocí veřejného ochránce práv pro účinné potírání rasové diskriminace a pro řešení přetrvávajícího problému segregace romských dětí ve vzdělávání a v přístupu k bydlení,” uvedl Christian Ahlund, jenž předsedá Evropské komisi proti rasismu a netoleranci (ECRI). Právě tato instituce jako orgán Rady Evropy zprávu vypracovala.

ECRI konstatuje, že i v projevech politiků se stále objevují protiromské výroky a že v poslední době přibývá nenávistných výroků na adresu přistěhovalců a muslimů. Podle komise policie často rezignuje na svoje povinnosti a vůči mluvčím, kteří podněcují k nenávisti vůči národu, rase či etnické skupině, často ani nezahájí trestní stíhání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva, která zkoumá situaci v ČR za posledních pět let od roku 2009, se zmiňuje také o množství protiromských demonstrací, které v roce 2013 zorganizovaly extremistické pravicové skupiny.

Navrhují povinný předškolní rok

Komise dala Česku sérii doporučení, jejichž plnění v příštích letech vyhodnotí. Naléhá například na zavedení jednoho povinného roku bezplatné předškolní výchovy pro všechny děti před nástupem do základní školy. Toto opatření by mělo pomoci zejména romským žákům, protože podle statistik navštěvuje v České republice předškolní zařízení méně než 30 procent romských dětí (ve srovnání s 80 procenty neromské populace).

Vláda by prý také měla urychleně připravit zákon o sociálním bydlení, který by zamezil existenci ubytoven, kde se nabízí podřadné bydlení za vysoké sumy. Přijatelné řešení by se mělo co nejdříve najít i ohledně někdejšího areálu koncentračního tábora pro Romy v Letech na Písecku, kde stále funguje vepřín.

Reklama

Výběr článků

Načítám