Hlavní obsah

Rabování, zapalování aut, útoky na policii. V Hamburku pokračovali v řádění odpůrci globalizace

• Aktualizováno

Odpůrci globalizace po celou noc v Hamburku pokračovali v násilnostech. Rabovali obchody, zapalovali auta a útočili na policisty, kteří zatkli 43 výtržníků, informovala v sobotu agentura AP. Hamburk je dějištěm dvoudenního summitu největších světových ekonomik G20. Hasiči ve městě od pátku zlikvidovali 70 požárů, záchranka vyjela ke 126 zákrokům. Další protesty se očekávají i v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční nepokoje v HamburkuVideo: Reuters

 
Článek

Místem velkých nepokojů se podle policie stala opět čtvrť Schanzenviertel. Stovky strážníků se pokoušely zatknout výtržníky, kteří je napadali železnými tyčemi a zápalnými lahvemi. Asi 500 lidí vyrabovalo ve čtvrti supermarket i menší obchody. Zapálili auta a z odpadků a jízdních kol postavili barikády.

Dvoudenní summit G20 v sobotu končí. Tématem závěrečných jednání je migrace, spolupráce s Afrikou, digitalizace nebo ženská práva.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Pořádkové jednotky v ulicích Hamburku

Celkem od začátku násilných šarvátek ve čtvrtek večer utrpělo zranění nejméně 213 policistů, přesnější informace o počtu zraněných v řadách demonstrantů nejsou k dispozici. [celá zpráva]

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Vyrabovaný obchod v Hamburku poté, co jej demonstranti opustili.

Policie proti odpůrcům summitu opakovaně použila vodní děla. V pátek neznámí pachatelé ve čtvrti Altona zapálili desítky aut. V některých ulicích také hořely předměty, které tam levicoví radikálové naházeli.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Spálené trosky na ulici v Hamburku

Demonstranti se rovněž snažili blokovat příjezdové cesty k přísně střežené zóně kolem areálu hamburských veletrhů, kde účastníci summitu G20 jednají. Protesty ovlivnily i doprovodný program partnerek a partnerů státníků, který se musel změnit. Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania z bezpečnostních důvodů nemohla opustit hamburskou vilu, ve které přebývá. [celá zpráva]

Protesty nekončí

Demonstrace se v severoněmeckém přístavním městě Hamburk uskuteční i během soboty, v ulicích by mohlo být až 100 tisíc protestujících. I když hlavní část dvojice velkých demonstrací zřejmě bude poklidná, očekává policie zejména po jejich skončení další střety.

Opozice kvůli dosavadním výtržnostem tvrdě kritizuje hamburského primátora Olafa Scholze (SPD), který podle ní podcenil situaci, když před summitem mimo jiné říkal, že občané města tuto akci sotva zaznamenají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám