Hlavní obsah

Demonstranti v Hamburku nepustili Trumpovou z domu, musela změnit program

Hamburk
Aktualizováno

V Hamburku už druhým dnem pokračují protesty proti nadcházejícímu summitu zemí skupiny dvaceti největších ekonomik světa G20. Ve čtvrtek utrpělo zranění více než 150 strážců zákona. Zatčeno bylo už 45 lidí. Policie žádá posily a manželka amerického prezidenta Melanie Trumpová stále nemůže z domu, kde je ubytována. Musela změnit program.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech proti summitu G0 bylo zraněno 76 policistůVideo: Reuters

 
Článek

„Od policie jsme zatím nedostali bezpečnostní povolení k opuštění domu," řekla DPA v brzkém odpoledni mluvčí americké první dámy. K ostatním se podle ní Trumpová připojí, jakmile to bude možné. Součástí doprovodného programu byla mimo jiné projížďka lodí hamburským přístavem, o kterou Trumpová přišla. Pro všechny byla zrušena návštěva německého klimatického centra, kterou mají nahradit přednášky odborníků v hotelu Atlantic, kde bydlí německá delegace.

Hlavní část jednání G20 se uskuteční v areálu hamburských veletrhů, které jsou kousek od centra, ale také - jak s oblibou říkají aktivisté - co by kamenem dohodil od čtvrti Sternschanze proslulé levicovým radikalismem.

I přes snahu demonstrantů se ale lídři zemí skupiny G20 přepravují na summit bez větších potíží. Na místě vrcholné schůzky už je mimo jiné předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo kanadský premiér Justin Trudeau. Manželka amerického prezidenta Melanie Trumpová ale podle agentury DPA kvůli demonstrantům nemůže opustit vilu, v níž je v Hamburku ubytována.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Protesty během zasedání G20 v německém Hamburku

V Hamburku by se měli vůbec poprvé sejít americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Šéf Bílého domu už na Twitteru avizoval, že si bude mít s Putinem o čem povídat.

Demonstrace s názvem Vítejte v pekle namířená proti vrcholné schůzce zástupců ekonomicky vyspělých zemí se zvrhla v rozsáhlé střety s policií už ve čtvrtek večer. Z davu čítajícího několik tisíc lidí létaly lahve, dýmovnice a další předměty, zatímco policie nasadila vodní děla a pepřový sprej. Demonstranti zapalovali popelnice, odpadky i auta.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá policie žádá posily

Policie uvedla, že demonstranti napadli její příslušníky, zatímco protestující tvrdí, že střety vyprovokovala policie. "Policejní stát dělá vše pro to, aby nás připravil o naše právo demonstrovat," řekl AFP jeden z tisíců přítomných levicových radikálů Georg Ismail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítejte v pekle. Demonstranti slibují, že summit G20 rozložíVideo: Reuters

Čtvrteční protest byl již předem považován za zatěžkávací zkoušku policie, protože se ho podle německých úřadů mělo zúčastnit až 8000 k výtržnostem připravených extremistů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá policie použila vodní děla

Reklama

Výběr článků

Načítám