Hlavní obsah

Pyrenejský poloostrov trápí sesuvy půdy. Při propadu dálnice a nehodě vlaku umírali lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon
Aktualizováno

Pyrenejský poloostrov se potýká s následky silných dešťů. Sesuvy podmáčené půdy působí škody na majetku a vyžádaly si už i mrtvé. V Portugalsku zemřeli nejméně dva lidé, když se v pondělí propadlo asi sto metrů dálnice. Ve Španělsku v úterý zemřel cestující, když u Barcelony vlak narazil do haldy kamení a bahna, která se sesunula na trať.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejený vlak ve ŠpanělskuVideo: Reuters

 
Článek

Vlak, ve kterém jelo na 150 cestujících, havaroval u města Vacarisses 45 km od Barcelony kolem čtvrt na sedm, uvedla mluvčí drah Renfe.

Jeden člověk zemřel a dalších šest včetně strojvůdce bylo zraněno, uvedli hasiči. Mimo koleje skončily dva ze šesti vozů soupravy.

Na severu Španělska i Portugalska v posledních dnech silně pršelo. Místy jsou hlášeny i záplavy.

V Portugalsku se propadla dálnice

Už v pondělí se v Portugalsku propadlo asi sto metrů dálnice kvůli sesuvům půdy po silných deštích. Sesula se do lomu, nad kterým vedla. Podle záchranářů do lomu hlubokého zhruba 80 metrů spadl bagr a možná dvě osobní auta s lidmi uvnitř. Vozy pohřbily tuny bláta a vody, protože v oblasti silně pršelo.

Foto: Profimedia.cz

Policie a záchranka na místě sesuvu v portugalské Borbě.

Záchranné práce jsou mimořádně komplikované kvůli hrozbě dalších sesuvů půdy, napsala agentura Reuters.

Oblast mezi městy Borba a Vila Vicosa, zhruba 200 kilometrů východně od Lisabonu, je známá těžbou mramoru a žuly. Silnice tam vede nad různě hlubokými lomy, z nichž některé jsou již opuštěné.

Reklama

Výběr článků

Načítám