Hlavní obsah

Putinovi Noční vlci Berlínem neprojedou, Němci je nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Ruský motorkářský klub Noční vlci, spojovaný s prezidentem Vladimirem Putinem, nebude smět slavit konec druhé světové války v Berlíně, jak si to na 9. května naplánoval. Ve čtvrtek to uvedl server německého listu Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce moskevského motorkářského klubu Noční vlci Alexander Zaldostanov řečený Chirurg vedle ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož označuje za svého kamaráda

Článek

Německá policie v té souvislosti zatím žádnou žádost motorkářů neobdržela. Pokud ji ale v blízkých dnech podají, bude obratem zamítnuta, napsal Welt s odkazem na nejmenované bezpečnostní zdroje.

Noční vlci ústy svého vůdce Alexandra Zaldostanova oznámili, že podniknou na oslavu porážky nacistického Německa před 70. lety jízdu přes Bělorusko, Polsko, Rakousko a Českou republiku do Berlína, kde vzdají hold padlým rudoarmějcům u pomníku v parku v berlínské čtvrti Treptow.

Proti průjezdu motorkářů, kteří se prezentují jako svého druhu osobní stráž prezidenta Vladimira Putina, se už zvedla vlna nevole v Polsku. Předsedkyně jeho vlády Ewa Kopaczová označila jízdu za provokaci. [celá zpráva]

Stejnými slovy se vůči akci ve čtvrtek vymezil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). [celá zpráva]

Neprojedou

Pokud by ruští motorkáři chtěli projíždět v konvoji Berlínem, musí se ohlásit u úřadů. Mohou také uspořádat soukromou slavnost. V tom případě sice budou trpěni, ale pod policejním dozorem, zaznělo z bezpečnostních zdrojů. Spontánně uspořádaná jízda Berlínem by si podle policie vyžádala nasazení mnoha policistů, kteří by se motorkářům postavili do cesty.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám