Hlavní obsah

Putin získá moc nad veškerými úsporami Rusů, schválila Státní duma

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin bude nově moci uvalit rozsáhlá omezení na fungování ruského finančního a bankovního systému. Státní duma ve středu schválila ve třetím čtení zákon, který to hlavě státu umožňuje. Jedná se o protiopatření vůči „nepřátelským akcím USA a dalších cizích států“.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin bude moci omezit operace s účty a vklady či dokonce zmrazit majetek, a to jak u fyzických, tak u právnických osob.

Dále získá pravomoc omezit či zakázat devizové transakce rezidentů i nerezidentů, stanovit zvláštní postup pro transakce s osobami z „nepřátelských států“, zavést povolovací řízení pro transakce či stanovit pro ně měnové limity u jednotlivých smluv.

Putin řekl, že inflace v Rusku klesla na nulu a nezaměstnanost je minimální

Ekonomika

„Většina opatření již byla začleněna do protisankčních prezidentských dekretů a samotný federální zákon č. 127 (o platební neschopnosti) dává Putinovi de facto neomezené pravomoci,“ uvedl místopředseda Centrální banky Alexej Guznov.

Dodal, že rozhodnutí o upřesnění možných zákazů ze strany prezidenta Ruské federace bylo přijato „s ohledem na vnímání veřejnosti“.

Poslanci přijatý zákon nyní bude muset projít ještě Radou federace, tedy horní komorou Federálního shromáždění, až poté jej dostane do rukou prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám