Hlavní obsah

Putin: Žádáme Kyjev, ať se projeví odpovědně a zabrání krveprolití, jinak ho bude mít na svědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v televizním projevu oznámil, že uznal nezávislost Doněcké a Luhanské republiky, dvou samozvaných separatistických republik na Donbase. Současně požádá federální shromáždění Ruska, aby podpořilo a následně ratifikovalo smlouvy, jež se s těmito republikami posléze uzavřou. Šéf Kremlu současně vyzval Kyjev, aby se projevil zodpovědně a zabránil krveprolití.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Vše, co nyní vládne na Ukrajině, je zplozeno převratem v roce 2014,“ řekl Putin a pokračoval: „Od těch, co se zmocnili vlády v Kyjevě, žádáme, aby se projevili zodpovědně a zabránili krveprolití, jinak ho budou mít na svědomí.“

Hotovo. Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké republiky, rozhodl Putin

Evropa

Televize vzápětí ukázala, jak Putin podepisuje příslušné dekrety a dohody s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Tyto dohody podle pozorovatelů mají Rusku poskytnout právní základ pro vyslání vojáků do východoukrajinského Donbasu.

Projev Putina trval bez pár minut téměř hodinu. Situaci na Ukrajině hodnotil velmi zeširoka. Zdůraznil, že to není jen sousední země, ale „neodmyslitelná část našeho duchovního prostoru“. Zdůraznil, že jihovýchod dnešní Ukrajiny, kde se nacházejí území ovládaná povstalci, „býval historicky součástí Ruska“. „Ukrajina vznikla v důsledku bolševické politiky, autorem a architektem soudobé Ukrajiny je V. I. Lenin,“ prohlásil šéf Kremlu.

Experti na dezinformace pozorují ruské snahy připravit půdu k invazi na Ukrajinu

Evropa

Současnou Ukrajinu označil za americkou kolonii s loutkovou vládou, území ovládané NATO a za „předmostí“, odkud by Západ mohl vést překvapivý úder proti Rusku. Obvinil také Kyjev, že stále odmítá plnit mírové dohody z Minsku a že naopak chystá novou vojenskou operaci v Donbasu.

„Západ hrozí sankcemi, které stejně zavedou. Vydírají sankcemi, ale sankce budou vždy, záminka se najde nebo se vymyslí nezávisle na vývoji na Ukrajině. My se nevzdáme své suverenity a národních zájmů,“ prohlásil Putin.

„Každý den dochází k ostřelování, zabíjení civilistů nepřestává. Nemá to konce. Ale takzvaný civilizovaný svět dává přednost nevšímat si toho, nevšímat si všech těch hrůz, páchaných na čtyřech milionech lidí. Jen proto, že nepodpořili agresivní nacionalismus a neonacismus. Jak dlouho může tragédie pokračovat? Jak dlouho to lze strpět?“ ptal Putin.

Rusko podle Putina udělalo vše pro zachování územní celistvosti Ukrajiny. „Ale v Kyjevě se jen mění prezidenti a poslanci, ale nemění se podstata agresivního režimu,“ řekl. Je proto nezbytné „neprodleně uznat nezávislost lidových republik“, prohlásil ruský prezident.

Podle představitelů Evropské unie a Británie je uznání separatistických regionů porušením mezinárodního práva.

Ruská armáda zabila pět narušitelů na hranicích s Ukrajinou, tvrdí Moskva

Evropa

Vůdci obou povstaleckých donbaských republik Denis Pušilin a Leonid Pasečnik v pondělí Putina znovu vyzvali, aby jejich nezávislost uznal, a požádali, aby s nimi Rusko uzavřelo dohody o přátelství a spolupráci, a to i v oblasti obrany. K uznání „lidových republik“ již dříve vybídli prezidenta také ruští poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám