Hlavní obsah

Putin žádá demilitarizaci Ukrajiny

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý vyslovil pro demilitarizaci Ukrajiny, která by se před tím měla zříct vstupu do NATO. Po zuby ozbrojená země s jadernými ambicemi je podle Putina pro Rusko nepřijatelná.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Po zuby ozbrojená země s jadernými ambicemi je naprosto nepřijatelná. V případě nezbytnosti splníme všechny přijaté závazky,“ řekl Putin před novináři. Mluvil o vojenské pomoci Doněcké a Luhanské lidové republice, vytvořených na jaře 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Ruský prezident zároveň řekl, že jeho země uznala separatistické republiky v Donbasu v hranicích stanovených jejich ústavami. Většina tohoto území je nyní pod kontrolou Kyjeva.

Foto: Novinky

Za plyn budete v Evropě platit dvakrát víc, hrozí Rusko

Evropa

Ruský prezident nové požadavky stran Ukrajiny vznesl v úterý odpoledne v návaznosti na události z pondělního večera, kdy Moskva významně přispěla k další eskalaci napětí ve východní Evropě uznáním nezávislosti dvou seperatistických regionů na východě Ukrajiny.

Rusko je přesvědčeno, že nemůže nic ztratit, míní Klaus

Domácí

Uznáním nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky si Rusové otevřeli cestu pro vyslání armády na ukrajinské území. To vzápětí také udělali. Oficiálně Ruská federace armádu vyslala na východ Ukrajiny na mírovou misi. Západ to odsoudil jakožto porušení mezinárodního práva.

NATO: Rusové jsou připraveni k plné invazi

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že Rusko pokračuje v plánování útoku. „Vše nasvědčuje tomu, že Rusko pokračuje v plánování plnohodnotného útoku na Ukrajinu. Nadále vyzýváme Rusko, aby ustoupilo... nikdy není pozdě na to nezaútočit,“ uvedl generální tajemník na tiskové konferenci.

Rusko podle něj nyní přešlo od skrytých pokusů o destabilizaci Ukrajiny k otevřeným vojenským akcím. „Jedná se o vážnou eskalaci ze strany Ruska,“ prohlásil generální tajemník. Dodal, že jde o „nejnebezpečnější okamžik pro evropskou bezpečnost za celou generaci“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám