Hlavní obsah

Putin viní EU z „konfiskace majetku“

Právo, ČTK, mac

Unijní zákon, který nedovoluje energetickým firmám vlastnit zároveň výrobu energie a sítě na jejich přepravu, znamená podle ruského premiéra Vladimira Putina „konfiskaci majetku“. Putin to řekl po čtvrtečním jednání mezi ruskou vládou a EK v Bruselu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

„Zákon protiřečí kooperační dohodě (EU–Rusko),“ řekl. Opomněl však dodat, že platnost dohody vypršela a že se musí nyní každoročně prodlužovat, než strany sjednají nový text.

Putinovo rozhořčení budí unijní pravidla o energetice, která ruským firmám, jako je Gazprom, fakticky nedovolují kupovat rozvodné sítě v Evropě.

Putin hájil své odmítavé stanovisko k unijní legislativě tím, že „musíme dělat zisk, abychom něco vydělali“. Rusko prohlašuje, že oddělení vlastnictví výroby energie od držení sítí na její dopravu povede k růstu cen.

Moskva si stěžuje, že ustanovení, jež vylučuje z nákupu sítí cizí firmy, prosadili na poslední chvíli Němci a Francouzi pod tlakem svých energetických gigantů. „Chápu znepokojení, které bylo vyjádřeno tak jasně a energicky,“ komentoval šéf Komise José Barroso Putinův výpad. Zároveň jej odmítl s tím, že unijní pravidla platí pro všechny.

„Žádáme cizí společnosti, aby přijaly stejná pravidla, jaká uplatňujeme vůči vlastním společnostem,“ řekl a dodal, že Unie chce po Rusku totéž, co po Norsku a dalších mimounijních zemích. Podle Komise kryjí ruské dodávky 30 procent unijní spotřeby plynu.

Barroso se pak Putinovi revanšoval, když jej upozornil na problémy lidských práv v Rusku. „Zmínili jsme se i o některých konkrétních případech,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám