Hlavní obsah

Putin pohrozil posílením ruských jaderných sil

Moskva /Washington

Rusko bude muset posílit své jaderné síly, pokud USA neratifikují novou odzbrojovací smlouvu START, kterou obě země letos podepsaly. V rozhovoru pro televizi CNN, který bude vysílán ve středu odpoledne, to řekl ruský premiér Vladimir Putin.

Foto: Profimedia.cz

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

"Není to naše volba. Nechceme, aby se to stalo. Ale není to z naší strany vyhrožování," řekl Putin. "Jednoduše říkáme, že všichni očekáváme, že se tak stane, pokud se v tomto směru nedohodneme na společném úsilí," dodal.

Prezidenti obou zemí Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepsali novou odzbrojovací smlouvu START letos v dubnu. Snižuje počet rozmístěných jaderných hlavic na každé straně zhruba o třetinu na maximální počet 1550. Republikáni v Senátu ale nechtějí smlouvu ratifikovat. Obama jim proto nabízí různé ústupky včetně peněz na modernizaci jaderného arzenálu. [celá zpráva]

Putin prohlásil, že si nemyslí, že by USA ignorovaly vlastní zájmy, ale kdyby to tak bylo, "potom bychom museli nějak reagovat", včetně rozmístění nové jaderné techniky.

Rozporuplné zprávy o přesunu ruských hlavic na západ

Putinovo vyjádření přišlo den poté, co list Wall Street Journal oznámil, že Rusko přesunulo k hranicím se státy NATO jaderné střely. Moskva to následně agentuře Bloomeberg popřela.

The Wall Street Journal psal o přesunech ruských taktických jaderných zbraní k hranicím s východoevropskými členy NATO. Podle amerických představitelů se přesouvají k hranicím států NATO přes sliby Moskvy, že tyto zbraně stáhne od hranic a sníží jejich počet.[celá zpráva]

Poslední známé přesuny taktických jaderných hlavic k hranicím těchto států se přitom údajně uskutečnily letos na jaře.

Agentura Bloomberg ale uvedla s odvoláním na vysokého ruského činitele, že Rusko žádné taktické jaderné zbraně k hranicím zemí paktu NATO nepřesunulo. Michail Margelov, který stojí v čele horní komory parlamentu, řekl: „Nyní si s americkými partnery důvěřujeme a neděláme žádné kroky, aniž bychom své partnery informovali a konzultovali je s nimi.“

Přesun zbraní, o němž píše Wall Street Journal, by ale byl vodou na mlýn odpůrcům nové dohody o omezení strategických jaderných zbraní.

Američtí činitelé se domnívají, že rozmisťování těchto zbraní souvisí s plány USA a NATO na výstavbu protiraketové obrany. Rusko sice uvedlo, že systému využívajících raket SM3 se nebojí, protože na rozdíl od původně plánovaného systému s raketami GBI, který prosazoval George Bush, nehrozí, že by mohly být antirakety přeměněny na útočné rakety s hlavicemi. Systém GBI měl využívat nosiče raket Minuteman, který měl místo jaderné hlavice namontováno zařízení pro vyhledávání nepřátelských střel a jejich likvidaci prostým úderem.

Spojené státy se bojí netransparentního chování Ruska ohledně taktických jaderných zbraní a obávají se, že je jich více než amerických. Proto nechtějí republikáni ratifikovat smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní START, v nichž má Washington převahu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám