Hlavní obsah

Putin označil ukrajinské dobrovolníky za legii NATO

– Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin označil v pondělí ukrajinské dobrovolnické prapory, které se snaží potlačit separatisty na Donbasu, za legii ve službách NATO, která nesleduje zájmy ukrajinského lidu. Podle něj chtějí oslabit Rusko.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin na setkání se studenty petrohradské univerzity surovinových zdrojů podle TASS prohlásil: „Často říkáme: ukrajinská armáda. Ale kdo tam ve skutečnosti bojuje? Působí tam částečně oficiální složky ozbrojených sil, ale ve značné míře i takzvané dobrovolnické nacionalistické prapory. To však není armáda, je to cizinecká legie. V tomto případě je to cizinecká legie NATO, která ve výsledku nesleduje národní zájmy Ukrajiny.“

Ruský prezident také řekl, co je podle něj jejich záměrem: „Jsou tam jiné cíle a jsou spojeny s geopolitickým cílem ovládnout Rusko, což rozhodně není v národním zájmu ukrajinského národa.“

Zkritizoval ukrajinskou vládu, že eskaluje konflikt: „Bohužel, oficiální kyjevská vláda odmítla jít cestou mírového urovnání, nechce řešení za pomoci politických prostředků. Od počátku používala nejprve sbory na ochranu veřejného pořádku, potom bezpečnostní složky a nakonec armádu.“

Je to nesmysl, odpovědělo NATO

"Je to nesmysl. Není tam legie NATO. Cizí síly na Ukrajině jsou ruské. A myslím, že to je ten problém, že jsou na Ukrajině ruské síly," reagoval na Putinova slova generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zkritizoval Moskvu, že dál pokračuje v podpoře separatistů dodávkami vybavení, výcvikem i lidmi: "V posledních týdnech Rusko dodalo stovky kusů moderní techniky včetně raketových systémů, těžkého dělostřelectva, tanků, obrněných transportérů a systémů pro vedení elektronického boje." Moskva by měla podle něj respektovat své mezinárodní závazky a přestat Ukrajinu destabilizovat. NATO podle Stoltenberga sleduje "podstatný nárůst" množství vybavení nejrůznějšího druhu dodávaného z Ruska separatistům.

Putin se na besedě nezmiňoval o obviněních, že Moskva vojensky i materiálně podporuje proruské separatisty a že v Donbasu rovněž působí ruští vojáci, což už dříve několikrát odmítl s tím, že pro to nebyly předloženy důkazy.

Nijak se nevyjádřil k obviněním separatistů z minulého týdne, že na doněckém letišti našli mrtvé vojáky v „uniformách NATO”.

Výzva k dezerci

Putin zato v besedě vyzval mladé Ukrajince k dezerci. Doba dočasného pobytu ukrajinských občanů na ruském území se podle prezidenta může prodloužit.

"Mimochodem mnozí lidé se tak snaží vyhnout mobilizaci, míří k nám, aby tu nějakou dobu přečkali. A dělají dobře, protože je tam prostě posílají (na frontu) jako potravu pro kanóny, do deště kulek," prohlásil Putin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám